$left
$middle

Så skaffar du solenergi

1. Välj solel eller solvärme

Solens strålar kan användas till antingen solel eller solvärme. Om du har svårt att välja mellan solel och solvärme kan du kontakta oss så hjälper vi dig.

El kan produceras ur solenergi på olika sätt. Den vanligaste metoden är solceller, som omvandlar solljus till elektricitet i en kiselcell. Det finns också termiska solkraftverk, där koncentrerande solfångare används för att generera vattenånga som genom en turbin generar el.

De senaste åren har priset på solelanläggningar (solceller) sjunkit ganska mycket och därmed blivit allt mer populära.

I ett solfångarsystem utnyttjas solens energi och värmen tas om hand med hjälp av en cirkulerande vätska. De flesta solvärmesystemen finns installerade i småhus men det finns också flera tillämpningar i anslutning till flerbostadshus, mindre fjärrvärmesystem, utomhus­bad, idrottsplatser och campinganläggning.

Ett solfångarsystem består ofta av ett antal solfångare och en ackumulatortank. Solfångarna ger framför allt värme till tappvarmvatten och uppvärmning på sommaren, under övriga tider på året behöver anläggningen kompletteras med ett annat värmesystem.

2. Bestäm plats och storlek

Använd solkartan för att hitta var på din fastighet som det är bäst solpotential. Tak mot sydväst till sydost är bäst och lutningar mellan 20 och 60 grader ger högst utbyte. Om ditt tak har svag lutning, 30 grader eller mindre, och är vänt mot öst och väst, kan du lägga solceller på båda takhalvorna.

Hur stor anläggning som är lämpligt beror på fysiska förutsättningar samt ekonomiska och estetiska aspekter.

3. Kontakta nätägaren

Om du har tänkt skaffa en anläggning för solel bör du kontakta din nätägare och fråga vad som gäller för inkoppling där du bor. I Malmö är det E.ON som äger elnätet.

4. Räkna på ekonomin

Med hjälp av kartan kan du få en indikation på vad det kan komma att kosta.

Ta reda på vilka bidrag som du kan söka.

5. Undersök om du behöver bygglov

I många fall behövs det inget bygglov för solenergianläggning men det bästa är att kontakta Malmö stads stadsarkitektavdelning för att ta reda på vad som gäller för just dig.

6. Hitta en leverantör

Det finns många leverantörer av solenergi, både i Malmöområdet, i Skåne och nationellt. 

Om du sätter upp en solcellsanläggning själv måste du anlita en behörig elektriker till elinstallationen, som är relativt enkel. Den behöriga elektrikern ska anmäla till elnätsägaren i ditt område.

Tips när du väljer leverantör

Hitta en aktör som du tror kommer finnas kvar länge eftersom marknaden är under ständig utveckling och solenergianläggningar ofta har en garantitid på uppemot 25 år. Det går att hitta en del leverantörer via branschorganisationen Svensk solenergi. Många energibolag har även börjat sälja solceller och solfångare.

Du bör jämföra åtminstone tre offerter, gärna från både mindre och större aktörer, för att få en bra jämförelse. Det kan vara värt tiden det tar. Se till så att offerterna omfattar ungefär samma villkor så att de är likvärdiga. Leverantörerna bör även göra ett platsbesök för att presentera en så bra och anpassad lösning som möjligt.

  • Kontrollera att leverantören har F-skattesedel och att de hjälper till med eventuellt ROT-avdrag.
  • Be leverantören om referenser och kontrollera om de som har anlitat leverantören är nöjda.

Solceller innehåller, precis som all modern elektronik, små mängder ovanliga grundämnen. Fråga gärna leverantören om villkoren för både människa och miljö hos tillverkaren för att säkerställa att din installation blir en god insats för miljön.

För rätt kvalitet, köp CE-märkta solceller och kontrollera att det finns lång garanti.

7. Kombinera smart

Om du ska skaffa en solenergianläggning kan det vara smart att passa på att kombinera med andra åtgärder, till exempel grönt tak eller tak- eller fasadbyte.

Olika åtgärder att kombinera solenergianläggningen med

En solcellsanläggning producerar bättre vid låga temperaturer än vid höga. Genom att kombinera en solcellsanläggning med grönt tak kommer solcellernas produktion öka eftersom det gröna taket kyler ner solcellerna. Dessutom kan det gröna taket ta hand om regnvatten så du minskar risk för översvämning.

När du bygger nytt eller byter ut ett befintligt tak- eller fasadmaterial kan du många gånger ersätta det med en solenergianläggning. På så vis får du en anläggning som är helt integrerad med byggnadens arkitektur och du slipper dubbla fasadytor. En solenergianläggning som monteras utanpå ditt befintliga tak skyddar takpannorna och gör att livslängden på ditt tak blir längre.

En solcellsanläggning på 3 kilowatt täcker behovet för att köra 1500 mil per år på egenproducerad solel. Tänk på det när du dimensionerar din anläggning.

Det är mer lönsamt att själv använda elen som en solcellsanläggning producerar än att sälja elen och mata ut den på nätet. Dock skiner solen ibland när vi inte använder så mycket el och då kan det vara bra att lagra den. Det är möjligt för privatper­soner att ansöka om stöd för att installera system för lagring av egenproducerad elenergi hos Länsstyrelsen.

Det finns förstås andra energieffektiviserande åtgärder som kan vara bra att passa på att genomföra när energisystemet i din fastighet ändå förändras. På så vis kan du spara både pengar och koldioxidutsläpp och dimensionera din solenergianläggning på bästa sätt. Till exempel

  • tilläggsisolering av tak eller fasad
  • byte av uppvärmningssystem
  • byte av fönster
  • injustering av cirkulationspump till radiatorkretsar
  • byte till energieffektiv belysning
  • uppgradering av ventilationssystem.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv