"Medium rare" hamburgare

Det finns en fara med burgare som inte är helt genomstekta. Det har blivit populärt att servera hamburgare som är så kallat "medium" eller "medium rare". Detta är en trend som du som konsument och restaurangbesökare ska vara medveten om eftersom medium rare burgare kan innebära en risk för dig.

Risk med bakterier

Bakterier (EHEC, salmonella med flera) sitter på köttets yta, vilket gör att helt kött såsom oxfilé eller entrecôte inte behöver genomstekas för att ätas. Däremot gör malning av kött att bakterier från köttets yta även hamnar inne i kärnan av hamburgaren. När köttet tillagas till +72 °C  i innertemperatur tar du död på alla skadliga bakterier. Bakterier dör inte i frysen: så även kött som har varit fryst behöver genomstekas.

Hur minimerar man risken?

Restaurangen eller livsmedelsföretaget kan göra bakterierisken mindre genom att alltid ha bra hanteringsrutiner - särskilt bra handhygien och att ha en kort hållbarhetstid på det malda köttet. Kötter ska förvaras så kallt som möjligt.

Företagets ansvar

Med bra grundförutsättningar och goda hanteringsrutiner minimerar restaurangen och livsmedelsverksamheten många risker även om faror inte försvinner helt och hållet. Livsmedelsföretagare och krögare som serverar livsmedel har alltid skyldighet att servera säker mat och det finns ingen möjlighet att lämna över ansvaret till dig som kund. Här finns de råd som miljöförvaltningens livsmedelskontroll har till livsmedelsföretagare.

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2018-02-17 17:10