Publicerad 2017-10-02 13:46

Senast uppdaterad 2018-08-06 14:09

Koll på kosttillskott

Exempel på kosttillskott - här i form av tabletter och piller. Foto: Colourbox.

Exempel på kosttillskott - här i form av tabletter och piller. Foto: Colourbox.

För de allra flesta räcker det med vanlig mat för att få i sig det kroppen behöver. Ibland behövs ett kosttillskott av ett vitamin eller mineral för att komplettera kosten. Men ibland kan kosttillskott göra mer skada än vara till nytta. Här är några tips att tänka på om du tänker köpa och äta kosttillskott.

Vitaminer och mineraler i koncentrerad form kallas kosttillskott. Kosttillskott är tänkta att komplettera den vanliga kosten och säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, ampuller med vätska, droppflaskor eller liknande.

Även aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer, olika örter och växtextrakt i koncentrerad form, och som är avsedda att tas i små mängder, kan säljas som kosttillskott.

Men att äta kosttillskott är inte alltid nyttigt. Tvärtom kan det vara onödigt eller farligt. Kosttillskott är ofta en mycket koncentrerad form av ett ämne, en växt eller något annat. Livsmedelsverkets har råd om kosttillskott.

Miljöförvaltningens livsmedelskontroll kollar

I oktober och november 2017 kontrollerar miljöförvaltningens avdelning för livsmedel kosttillskott bland annat i hälsokostbutiker, på apotek och i sportbutiker. Vi kollar på PWO (pre-work-out-produkter), viktkontrollprodukter, potenshöjande produkter, proteinpulver, energidrycker, proteinbars, vitaminer och mineraler med mera. 

Vi tittar på
- närings- och hälsopåstående på produkterna
- på viss märkning som är särskild för kosttillskott
- på produkternas innehåll så de inte innehåller förbjudna substanser eller icke godkända nya livsmedel.

Risker med kosttillskott

Brukar du äta kosttillskott och hälsokostprodukter? Många av dem marknadsförs ofta som ”naturegna” och ”fria från kemikalier” för att de inte ska verka farliga. Men sanningen är att flera mycket giftiga ämnen kommer från växtriket.

De flesta kosttillskott som säljs i Sverige kan du som är frisk och vuxen äta utan risk. Men det finns också kosttillskott som kan vara skadliga. Eftersom kosttillskott sällan testas vetenskapligt, vet man heller inte alltid så mycket om dem. Foster, barn, gravida och ammande kan också vara extra känsliga för olika ämnen som finns i kosttillskott.

Kosttillskott, hälsokost och naturläkemedel

Kosttillskott definieras som livsmedel. Hälsokost däremot, är ett vidare begrepp som omfattar kosttillskott, men också biodynamiskt odlade livsmedel, örter, traditionella växtbaserade läkemedel och naturläkemedel. Traditionella växtbaserade läkemedel och naturläkemedel ska godkännas av Läkemedelsverket innan de får säljas. För kosttillskott finns däremot inget godkännande- eller registreringsförfarande. Det är producenten och säljaren som ansvarar för att kosttillskottet är säkert för konsumenten.

Den som säljer kosttillskott får inte påstå att produkten har någon medicinsk effekt, till exempel att den kan förebygga, behandla eller bota sjukdomar. Om man använder sådana påståenden i marknadsföringen klassas produkten som läkemedel.

Tänk alltid på detta när du tänker köpa kosttillskott

  • Var försiktig med kosttillskott som marknadsförs med påståenden om mirakulösa effekter. Ofta stämmer inte påståendena och det finns sällan information om bieffekter.
  • Var vaksam om du köper kosttillskott via internet. Vissa av dem som förbjudits i Sverige på grund av att de är farliga för hälsan, säljs ibland via hemsidor på nätet.
  • Berätta för din läkare att du använder kosttillskott. Det kan finnas kombinationer med vissa läkemedel och vissa kosttillskott som är farliga för din hälsa.
  • Precis som med läkemedel ska du aldrig överdosera kosttillskott.