Handla. Foto: Colourbox

Det här kan du tänka på i affären

Produktionen av varor och tjänster som vi köper påverkar världen omkring oss. Genom valen vi gör som konsumenter kan vi påverka utbudet och möjligheterna för morgondagens generationer i en positiv, hållbar riktning.

Att konsumera hållbart är när du köper en vara eller tjänst innebär att visa omsorg om konsekvenserna som ditt köp får för miljön, ekonomin och sociala förhållanden - lokalt och globalt.

Transport och energi
Välj varor som rest kort sträcka till butiken, det betyder att utsläppen hålls nere. Ta om möjligt reda på varans energiförbrukning under användningen. En produkt av återvunnet material är sannolikt energisnål - och kan återvinnas igen.

Så kallad miljöanpassad produktutveckling vinner terräng inom näringslivet, farten lär öka om många ställer frågor om produkternas miljöbelastning, t ex transportsätt och möjligheter till återvinning. som möjligt.

Miljömärkning
Att köpa miljömärkta varor, till exempel varor märkta med Svanen och Bra miljöval, är ett enkelt sätt att välja produkter med mindre eller liten miljöbelastning. Läs mer om märkning.

När du köper ny utrustning för uppvärmning, eller ny spis, kyl eller frys är möjligheterna till energivinster särskilt stora. Välj energiklass A. När du byter ut din gamla kyl eller frys, välj då en ny produkt som är så energieffektiv. Läs mer om energieffektivitet.

Maten är en del i konsumtionen
Genom att välja ekologiska livsmedel och äta mindre kött gör du stor skillnad. Maten står nämligen för 25 procent av vår klimatpåverkan. ångt varorna transporterats eller att du väljer ekologiska eller etiskt producerade livsmedel. Läs mer

Välj giftfritt när du handlar. Kläder, skor, leksaker...
Det du handlar och använder kan du kolla upp så att produkterna inte innehåller farliga kemikalier eller ämnen. Läs mer

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2016-02-04 14:45