Kemikaliesmart vardag för barn

Bild på barn i utemiljö. Foto: Tomaz Lundstedt

Självklart vill vi alla erbjuda våra barn en så kemikaliesmart vardag som möjligt. Här är några tips på hur du kan göra.

Om kemikalier och barn

Dagligen utsätts vi för ett stort antal kroppsfrämmande kemikalier. En del är farliga, andra är ofarliga och en del vet vi inte så mycket om. Barn och unga är mer känsliga för kemikalier än vuxna. Barn äter, dricker och andas upp till sju gånger mer än vuxna i förhållande till sin kroppsvikt. Små barn tuggar och suger dessutom på föremål i sin omgivning.

Kemiska ämnen binds till dammpartiklar vilket innebär att barn utsätts för en ökad risk att exponeras för kemiska ämnen i farliga nivåer då de ofta vistas närmare golvytan än vuxna. En del saker barnen kommer i kontakt med kan innehålla hormonstörande ämnen. Ett exempel är ftalater, som används som mjukgörare i plaster. Hormonstörande ämnen är sådana ämnen som är främmande för kroppen och kan störa kroppens eget hormonsystem. Ämnena kan exempelvis orsaka cancer eller påverka ämnesomsättningen och förmågan att få barn.

Tips till dig som är eller ska bli förälder

  1. Undvik konservburkar med vit hinna på insidan, då de kan innehålla ämnet bisfenol A (som tros vara hormonstörande).
  2. Många av de vanligaste förpackningarna innehåller hälsofarliga kemikalier. Plast kan vara ofarlig i frysen eller kylen, men avsöndra kemikalier till maten när den värms upp. Värm därför inte mat på eller i plast.
  3. Nappflaskor av glas eller rostfritt stål är ett bättre alternativ än plastflaskor.
  4. Kemikalier från tillverkningsprocessen och från transporten finns ofta kvar i textilier. Tvätta därför textilier innan du använder dem. Exempel på textilier är gosedjur, kläder, snuttefiltar, handdukar och kuddar.
  5. Tvättmedel, tvål och hygienprodukter kan innehålla allergiframkallande ämnen. Välj därför parfymfria, allergitestade och miljömärkta produkter.
  6. Våtservetter kan innehålla allergiframkallande och/eller hälsoskadliga ämnen. Använd tyg- eller pappersservetter istället.
  7. Doftsprayer/luftförbättrare är ett onödigt kemikalietillskott för barnet.

Kemikaliesmarta tips till dig som ska bli förälder

Kemikaliesmarta tips till dig som är förälder

 

Om du vill veta mer:

Kemikalieinspektionen

Naturskyddsföreningen

Bok: Den onda badankan av Katarina Johansson

Ta gärna del av vårt utbildningsmaterial riktat till pedagogisk personal i Malmö stad (förskolebarn)

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2018-03-12 09:26