Kemikaliesmart vardag för barn

Självklart vill vi alla erbjuda våra barn en så kemikaliesmart vardag som möjligt. Här är några tips på hur du kan göra.

Om kemikalier och barn

Dagligen utsätts vi för ett stort antal kroppsfrämmande kemikalier. En del är farliga, andra är ofarliga och en del vet vi inte så mycket om. Barn och unga är mer känsliga för kemikalier än vuxna. Barn äter, dricker och andas upp till sju gånger mer än vuxna i förhållande till sin kroppsvikt. Små barn tuggar och suger dessutom på föremål i sin omgivning.

Kemiska ämnen binds till dammpartiklar vilket innebär att barn utsätts för en ökad risk att exponeras för kemiska ämnen i farliga nivåer då de ofta vistas närmre golvytan än vuxna. En del saker barnen kommer i kontakt med kan innehålla hormonstörande ämnen. Ett exempel är ftalater, som används som mjukgörare i plaster. Hormonstörande ämnen är sådan ämnen som är främmande för kroppen och kan störa kroppens eget hormonsystem. Ämnena kan exempelvis orsaka cancer eller påverka ämnesomsättningen och förmågan att få barn.

Tips till dig som är eller ska bli förälder

  1. Välj miljömärkt målarfärg om du ska måla väggarna i barnrummet. Vänta ett par veckor efter målningen innan barnet flyttar in och vädra regelbundet.
  2. Undvik doftsprayer/luftförbättrare i hemmet, de är onödiga kemikalietillskott för barnet.
  3. Många av de vanligaste plastförpackningarna innehåller hälsofarliga kemikalier. Plast kan vara ofarlig i frysen eller kylen, men avsöndra kemikalier till maten när den värms upp. Värm därför inte mat eller dryck på eller i plast. Nappflaskor av glas eller rostfritt stål är till exempel bättre alternativ än plastflaskor.
  4. Kemikalier från tillverkningsprocessen och från transporten finns ofta kvar i textilier. Tvätta därför textilier innan du använder dem. Exempel på textilier är gosedjur, kläder, snuttefiltar, handdukar och kuddar.
  5. Våtservetter kan innehålla allergiframkallande och/eller hälsoskadliga ämnen. Använd tyg- eller pappersservetter istället.
  6. Tvättmedel, tvål och hygienprodukter kan innehålla allergiframkallande ämnen. Välj därför parfymfria, allergitestade och miljömärkta produkter.
  7. Rensa bort plastleksaker som kan innehålla skadliga ämnen. Ta hjälp av guiden för hur vi rensar bland plastleksaker.  (pdf, 342.3 kB)

Vill du ha fler tips? Läs foldern med fler tips till dig som är eller ska bli förälder. (pdf, 4.1 MB)

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2018-05-24 13:13