Foto: Colourbox

Kemikalier i kläder & textil

Kläder och textil innehåller ofta kemikalier som kan påverka dig och din omgivning.

Några regler för vad kläder och skor får innehålla finns inte. Därför är det bra att fråga försäljaren varifrån plagget kommer och hur tillverkningsprocessen ser ut.

Textilier kan vara behandlade med till exempel silver eller andra antibakteriella medel för att motverka dålig lukt. Även barnkläder kan vara behandlade. Medlen tvättas ur plaggen relativt snabbt varvid effekten upphör.

Vid odling och tillverkning av kläder och andra textilier används ofta en mängd olika kemikalier, exempelvis för att få en viss färg eller för att ge kläderna en viss funktion, till exempel smuts- och vattenavvisande.  I vissa fall behandlas textilen med antimögelmedel för att inte förstöras under transporten. Rester av dessa kemikalier kan finnas kvar i textilerna när vi använder dem.

Många textilier produceras under dåliga förhållanden med stor påverkan på människor och miljö som följd.  På bomullsodlingar används t ex stora mängder bekämpningsmedel och förorenat avloppsvatten släpps ut från textilfabrikerna.

Affären där du köper dina textilier är skyldig att veta vad varan de säljer innehåller. Men med många mellanhänder, komplicerade importvägar och tillverkning i andra delar av världen är ofta svårt att veta säkert. Ibland kan det vara svårt för dig som konsument att få kunskap om vad t ex dina kläder innehåller.

När du köper nya kläder

Köp i första hand miljömärkta kläder och textilier. Miljömärkningen är en garanti för att textilierna uppfyller vissa miljö- och kemikaliekrav. Var dock medveten om att varan trots sin miljömärkning ändå kan innehålla farliga kemiska ämnen. Läs mer om miljömärkning av kläder på Naturskyddsföreningens webbsida

Fundera på om ytterplagget eller skorna verkligen behöver vara vatten- och smutsavvisande, flamskyddade eller antibakteriella. Tvätta alltid plagg innan användning och var extra noggrann när det gäller varor som är avsedda för barn, eftersom barn är mer känsliga för kemikalier än vuxna.

Tänk också på

  • Ett gott råd är att tvätta nyinköpa plagg, särskilt de som används nära huden, innan de används. Undvik plagg som måste kemtvättas eftersom tvättkemikalierna dels kan skada hälsa och miljö, dels kan finnas kvar i plagget efter tvätten.
  • Plasttryck på kläder kan innehålla ftalater. Regnkläder kan vara tillverkade av PVC och innehålla ftalater. Även skor och sandaler av plast kan innehålla ftalater.
  • Skor och accessoarer av skinn eller läder kan innehålla sexvärt krom som är allergiframkallande.
  • Knappar och dragkedjor kan innehålla tungmetaller som bly, krom, kadmium och nickel.
  • Kläder som är vattenavvisande kan innehålla fluorerade föreningar. De kan till exempel vara behandlade med impregneringsmedel som innehåller fluorföreningar. Ibland finns en etikett som talar om att plagget är fritt från fluorföreningar. När kläder och skor ska återimpregneras kan man välja en produkt som inte innehåller fluorföreningar.
  • I kläder kan det finnas färgämnen som kan vara allergiframkallande. Kläderna kan också vara behandlade med formaldehyd, som är allergiframkallande.
  • Importerade kläder kan ha behandlats med antimögelmedel för att de inte ska skadas under en lång transport.
  • Textilier som tillverkats utanför EU kan innehålla nonylfenoletoxilat som använts under produktionen.

Senast ändrad: 2017-04-26 14:34