Mikroplaster i kosmetika produkter

Mikroplaster är små plastpartiklar som bland annat finns i kosmetiska produkter och hygienartiklar. Dessa partiklar tillverkas i liten storlek och när de sköljs av följer de med avloppsvattnet till våra reningsverk. Via reningsverken kan plastpartiklarna spridas till hav, sjöar och vattendrag.

Mikroplast är ett samlingsnamn för plastpartiklar som är mindre än fem millimeter. Plastpartiklarna läggs till i produkter för sin skrubbande effekt eller som utfyllnad och för att ge en bra konsistens. De kan till exempel finnas i produkter som hygienprodukter, solkräm och smink.

Produkter som innehåller mikroplaster

Plastpartiklar kan förekomma i produkter som är tänkt att ha en skrubbande effekt, i kroppsskrubb och peeling- och duschkräm, men de förekommer också i en mängd andra kosmetiska produkter till exempel tandkräm, schampo, hudkrämer, ögonskugga, deodorant, hårspray, rouge, nagellack, mascara, rakkräm, babyprodukter, hand- och ansiktsrengöring, bubbelbad, hårfärgningsmedel och solskyddsmedel.

Exempel på plast i produkter: polyetylen (PE), polymetylmetakrylat (PMMA), polyuretan (PUR), polyamid (nylon-6, nylon-11), polypropylen (PP), poly(3-hydroxybutyrat) (PHB) och polyetylentereftalat (PET).

Förbud mot plastpartiklar i kosmetiska produkter

Sedan den 1 juli 2018 finns ett förbud mot plastpartiklar i kosmetiska produkter. Förbudet omfattar dock endast produkter som:

• innehåller plastpartiklar som har tillsatts för att ha en rengörande, skrubbande eller polerande effekt och
• är avsedd att avlägsnas eller spottas ut efter att den använts på hud, hår, slemhinnor eller tänder. Förbudet omfattar till exempel
• tandkräm
• kroppsskrubb
• ansiktspeeling
• duschtvål
• schampo och balsam med tillsatta mikoplaster.

Produkter som inte har modifierats kemiskt undantas från förbudet. Exempel på sådana ingredienser är riskorn och kokosnötskal, som båda har en skrubbande funktion och är skonsam mot miljön.