Praktisk hjälp i hemmet för äldre och för personer med funktionsnedsättning

Om du är 75 år eller äldre kan du få hjälp av Fixartjänst och IT-fixaren med en del praktiska saker i ditt hem. Hjälpen omfattar även dig som är 67 år eller äldre och är beviljad hemtjänstinsatser eller omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Information med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19

Åldersgränsen för mottagare av IT-fixartjänster sänks tillfälligt från 75 år till 70 år för personer utan hemtjänstinsatser.

Åldern har sänkts eftersom Folkhälsomyndigheten för tillfället rekommenderar att personer över 70 år begränsar sina kontakter med andra människor så långt det går. Det innebär att fler kan behöva stöd av IT-fixaren för att sköta inköp av till exempel livsmedel och läkemedel över nätet och ha digitala kontakter med släkt och vänner. 

Sänkningen av ålder pågår så länge rekommendationen från Folkhälsomyndigheten gäller. Övriga fixartjänster påverkas ej.

Fixartjänst

Fixartjänst erbjuder servicetjänster i hemmet för att förebygga och undanröja risk för fallolyckor. Tjänsten är kostnadsfri men du får själv betala arbetsmaterialet. Om du vill att fixartjänst ska komma hem till dig kontaktar du dem inom det område du bor i.

Kontakta fixartjänst

Fixarna har telefontid måndag–fredag (helgfria dagar) klockan 08.00–09.00.

Västra hamnen, Centrum, Håkanstorp, Valdemarsro, Kirseberg, Värnhem, Ellstorp, Davidshall, Lugnet, Rörsjöstaden, Johanneslust, Oxie
Fixare: Peter Boman
Telefon: 0708-68 03 25

Lorensborg, Borgmästargården, Bellevuegården, Bellevue Park, Bergdala, Blekingsborg, Södertorp, Gröndal, Kulladal, Lindeborg, Holma, Svågertorp, Hyllievång, Kroksbäck
Fixare: Mats Hansson
Telefon: 0709-70 60 26

Limhamn, Bunkeflostrand, Klagshamn, Tygelsjö
Fixare: Erik Möller
Telefon: 0768-52 78 41

Södra Innerstaden, Västra Innerstaden, Fosie
Fixare: Katarina Hvass
Telefon: 0709-71 83 67

Husie, Rosengård
Fixare: Samir Hajrula
Telefon: 0768-82 06 25

Samtliga fixare står på rad.

Från vänster till höger: fixarna Mats Hansson, Samir Hajrula, Katarina Hvass, Erik Möller och Peter Boman

IT-fixare

IT-fixaren erbjuder enklare IT-supporttjänster i hemmet samt hjälp med att installera och komma igång med att använda olika appar, tjänster och sociala medier. Att öka seniorers kunskaper kring digitala tjänster och kommunikationsverktyg är ett sätt att förbygga eller bryta ensamhet.

Tjänsten är kostnadsfri och utförs på helgfria vardagar. Eventuell utrustning som du behöver skaffar du och betalar själv. För att IT-fixaren ska kunna hjälpa till ska det finnas utrustning, ett fungerande internetabonnemang och en e-postadress. Tänk dock på att du aldrig ska lämna ut användarnamn, lösenord eller personliga koder till IT-fixaren.

Kontakta IT-fixare

Peter Boman
Telefon: 0734–12 24 60
Telefontid: 08.00–09.00, helgfri måndag–fredag
E-post: peter.boman@malmo.se

Din trygghet och säkerhet

Både Fixartjänst och IT-fixaren har tystnadsplikt enligt lag och ska legitimera sig med fotolegitimation från Malmö stad.