Förskolekök

Här hittar du information om Hålsjöns förskolas kök och policy för måltider.

Vi är två kockar som heter Svea och Tommy som med stort engagemang arbetar med både stolthet och glädje i köket här på Hålsjöns förskola.

Vår strävan är att genom vällagad, god och näringsriktig kost förmedla matglädje och verka för goda och hållbara matvanor för både miljön och hälsan.

Vi arbetar efter Malmö Stads policy gällande att stärka matens betydelse pedagogiskt, socialt och kulturellt.

Instagram

Ni kan även följa oss på vårt Instagramkonto: koket_pa_halsjon

S.M.A.R.T.-modellen

Ät S.M.A.R.T.-modellen bygger på svenska näringsrekommendationer i kombination med miljömålen.

  • S-större andel vegetabilier
  • M-mindre tomma kalorier
  • A-andelen ekologiskt ökas
  • R-rätt kött, rätt grönsaker
  • T-transportsnålt

Matlagning i eget kök

Så gott som all mat lagas från grunden och därmed minimeras onödiga tillsatser. Ur hälsosynpunkt håller vi även nere på tillsatt socker, dels för att inte vänja barnen vid söta livsmedel och för hållbar hälsa på längre sikt.

Säsongens råvaror

Vi utgår ifrån säsongens råvaror vid planering av matsedeln. Vegetarisk lunch serveras en till två gånger i veckan, likaså fisk.

För minskat matsvinn – sjukanmäl i tid

Vatten serveras som dryck till lunchen med undantag då det är soppa då det erbjuds ekologisk mellanmjölk. Matsvinn är en stor miljöbov så vi är tacksamma om ni meddelar personalen innan 08:30 om ert/era barn är sjuka eller lediga.

Ett annat mål vi har är att hela förskolan aktivt ska jobba med måltidspedagogik som verktyg i det dagliga arbetet. För att öka nyfikenheten och medvetenheten hos barnen ser vi även måltiden som en lärande stund. Därför är det viktigt att all personal sitter tillsammans med barnen och äter en pedagogisk måltid.

En sockerfri förskola

Ur hälsosynpunkt är Hålsjöns förskola sockerfri. Vi serverar inte glass eller andra sötsaker på förskolan i samband med något firande utan överlåter det till er vårdnadshavare att göra detta hemma.

Specialkost och allergier

Vi tillgodoser barns olika kostbehov genom specialkost. För barn med allergier eller andra medicinska skäl skall läkarintyg ALLTID lämnas en gång per år. Gällande etiska, kulturella eller religiösa skäl fylls en särskild blankett i där ni kan välja:

  • Fläskfri
  • Vegetarisk
  • Vegetarisk kost men äter också fisk
  • Vegan
sv