Om Sjöhästens förskola

Sjöhästens förskola ligger i Lugnets park i lokaler byggda 2014 i två våningar med hiss. 

På varje enhet arbetar minst fyra pedagoger, vilka följer barnen hela dagen och skapar trygghet, harmoni och möjlighet för god utveckling. Verksamheten och dess aktiviteter är medvetet valda så att barnen ges rikligt med tid, rum och material anpassat efter ålder, mognad och intresse. Barnen ska få upplevelser som stimulerar fantasi, kreativitet och förmåga att leka.

Eget kök

Förskolan har eget kök med kock som erbjuder barnen en varierad meny baserat på Livsmedelsverkets rekommendationer gällande näringsinnehåll för små barn. Vi serverar vegetarisk mat flera gånger i veckan och arbetar efter "köttfri måndag".

Vi tar emot besök enligt förstasidan.

Föräldraråd

Under höstens 2012 startade vi ett föräldraråd. Vi kallar regelbundet till möten och har haft allt från 3-60 deltagare vid dessa.

Maila gärna in punkter som ni vill diskutera och glöm inte att anmäla er!

Personalen

Vi som arbetar på Sjöhästens förskola är engagerade, kreativa, pedagogiska, trygga, stabila och framförallt glada! Vi har alla som mål att skapa en glad, rolig och prestigelös miljö för bästa möjlighet till kreativ utveckling för såväl barnen som hos oss själva! Alla barn är allas ansvar - vi ser, stöttar och uppmuntrar alla barn på förskolan oavsett avdelning. Vår kock lagar god och hälsosam mat som till strax över 95 % är ekologisk.

Köket

Förskolans kök väljer klimatsmart mat. Vi använder livsmedel som är ekologiska såsom mjölk, mejeriprodukter, rapsolja, MSC-märkt fisk, ägg, vetemjöl, kaffe, bananer, äpple, potatis, morötter med mera.

Vi använder livsmedel som är ekologiska och vi:

  • lagar stor andel mat från grunden.
  • bakar bröd/bulle till soppan.
  • försöker minska köttkonsumtionen genom att servera laktovegetariskt två dagar i veckan och i stället ökar andelen baljväxter och rotfrukter i maten.
  • arbetar aktivt med att minska matsvinn (både tallriks- och tillagningssvinn) och i stor utsträckning tar tillvara på matrester.
  • försöker utöka andelen ekologiska livsmedel.
  • erbjuder en stor andel grova grönsaker (rotfrukter) som råkost och minskar gurka, tomater, paprika och isbergssallad.
  • väljer frukt och grönt efter säsong.
  • serverar inte rödlistad fisk.

Guld i miljöförvaltningens tävling

Sjöhästens förskola fick i februari 2014 och 2015 ta emot guld i miljöförvaltningens tävling kring vilka förskolor som i Malmö stad använder mest ekologiska livsmedel.

2016 fick vi silver, men med än högre andel eko-produkter (86%) och 2017 hade vi ökat andelen än mer.

2018 ligger Sjöhästen på 95% ekologiska inköp och tog i november 2018 emot guld i tävlingen lilla ekoligan.

Senast ändrad: