Förskolekök

Läs om Svansjöns förskolas arbete med ekologisk matlagning.

Vi är två kockar, Louise och Lisa, som med stort engagemang arbetar med både stolthet och glädje i köket här på Svansjöns förskola.

Varje morgon möts våra barn av en härlig doft av nybakta surdegsfrallor. Som komplement serverar vi även gröt, ekologisk naturell fil/ yoghurt och pålägg.

Vi tänker både på barnens och jordens framtid och lägger därför stort fokus på matlagning från växtriket. Dagligen serverar vi en färgsprakande grönsakstallrik med mycket rotfrukter och grönsaker efter säsong. I den mån det går använder vi ekologiska och svenskproducerade livsmedel. Minst en gång i veckan serverar vi fisk och använder oss av kyckling eller hönskött istället för nötkött.

Vi ser det som en rolig och självklar utmaning att aktivt minska vår klimatpåverkan. Genom att laga all vår mat från grunden har vi också möjligheten att snabbt tänka om och ändra matsedel efter behov.

Instagram

Följ oss gärna på: Svansjokockarna

White Guide Junior

I köket arbetar vi mycket för att minska vårt matsvinn, förvandlar och förädlar maten. Ett bevis på detta är att vi på White Guide Junior galan kom på nionde plats i kategorin ”Årets hållbara offentliga restaurang” 2018 med följande motivering.

Motivering

'Matsvinnshjältar i söderläge

Att minska matsvinnet är något som Louise Larsson och Lisa Boberg ser till att alltid hålla längst fram i huvudet. Varje dag lagar de mat till 170 barn på de nio avdelningarna på Svansjöns förskola i Malmö. Så hur gör de?

Jo, serveringssvinnet minskas genom att mindre mat läggs upp i skålarna. Överbliven gröt används i bröd eller i vegetariska biffar, de kan i sin tur delas på längden och bli ”veggiesticks” till soppan eller mellanmålet. Ett annat knep är att bereda en större mängd grönsaker i taget som senare kan läggas i brödet, en gryta eller en soppa. Louise och Lisa är två progressiva själar som varken räds klimatberäkninsverktyg eller att ersätta ris med gryner och nötkött med hönsfärs. Något som fick e del föräldrar att knorra- tills de båda kockarna förklarade vitsen med alltihop under ett föräldramöte, ivrigt påhejande av förskolans föredömligt engagerade chef.

En ny bekantskap som helt säkert kommer att klättra!'

Kimatsmart matlagning – från teori till praktik

För att bibehålla vår drivkraft och motivation så går vi förutom de kurser som kommunen erbjuder även på inspirationsföreläsningar samt andra helg- och kvällskurser. Exempelvis surdegskurs, mjölksyrning

Vårt engagemang och kunskap om hur man går från teori till praktik i klimatsmart matlagning har uppmärksammats och har bland annat lett till att vi ofta tar emot studiebesök från andra förskolor, deltar i styrgrupper och nätverksträffar kring klimatsmart mat i förskola. Vi har även representerat Malmö Stad i ett tvådagars forum för nordiska offentliga måltider i Köpenhamn där politiker, måltidschefer och kockar från hela norden deltog.

Se filmen om Svansjöns förskolekök

S.M.A.R.T.modellen

Malmö stad jobbar efter Ät S.M.A.R.T -modell som bygger på svenska näringsrekommendationer i kombination med Malmö stads miljömål.

S-större andel vegetabilier
M-mindre tomma kalorier
A-andelen ekologiskt ökas
R-rätt kött, rätt grönsaker
T-transportsnålt

Läroplan

Enligt läroplanen Lpfö 18 ska förskolan aktivt jobba med måltidspedagogik som verktyg i det dagliga arbetet.

För att öka nyfikenheten och medvetenheten hos barnen ser vi även måltiden som en lärande stund och köket är en naturlig del av vår förskola. Barn och personal är alltid välkomna in till oss i köket!

Ur hälsosynpunkt är Svansjöns förskola sockerfri.