$left
$middle

Lite av vad vi gjort 2019

Teaterbesök av prinsessan Isadora

Onsdagen den 6 februari fick vi besök av prinsessan Isadora. Hon spelade upp sin föreställning "Snigelsång och Spindelspår". Det var en ordlös föreställning som riktade sig till åldern 1-2 år. Det blev en upplevelse med musik och ljud och vi fick träffa olika varelser som kan finnas i en trädgård. Barnen kunde spontant komma med egna ljud som Isadora fångade upp i pjäsen. De flesta barn som deltog var runt 1 år och alla tog del av skådespelet på sitt sätt. Det hela avslutades med att barnen på väg ut från rummet fick klappa och säga hejdå till spindeln och snigeln. Det blev en mysig stund för både barn och vuxna. Vi hoppas på fler tillfällen!

Alfons Åberg som teater

Fredagen den 15 februari spelade vi pedagoger teater för våra besökare. Vi gjorde en fri tolkning på Gunilla Bergströms "God natt Alfons Åberg" där Alfons inte vill sova och prövar hur långt pappa Åbergs tålamod räcker. Det hela slutar emellertid lyckligt och båda får till slut sin nattsömn. Vi pedagoger hade en rolig stund när vi fick leka och fantisera. Vi hoppas att våra besökande barn och vuxna också fick en positiv upplevelse. Ett av våra syfte var att låta barnen få möta litteraturen på annat sätt än genom att fysiskt läsa och titta i böcker. Kan nog hända att vi kör pjäsen om igen vid ett senare tillfälle.

Besök från förskoleförvaltningens placeringsenhet

Måndagen den 18 mars och torsdagen den 4 april fick vi besök från förskoleförvaltningens placeringsenhet. Carina och Johan var här på Kompassen och informerade och svarade på frågor kring "att ansöka om plats till förskolan." Då hade man chans att få svar på alla undringar man kan ha kring detta ämne. Cirka två gånger per termin kommer vi att återkomma med dessa träffar. Vi informerar i god om detta tid här på hemsidan.

Samarbete med BVC Lunden

Under våren inledde vi ett samarbete med BVC Lunden. Under några fredagar kom en av BVC-sjuksköterskorna hit till Kompassen. Det blev samtal kring olika ämnen. Vi satt tillsammans i lekrummet medan barnen lekte och pratade och det fanns möjlihet att ställa frågor. Ämnena som togs upp var:

  • Matrutiner
  • Potträning
  • Sömn- och dygnsrutiner                                                                               Samarbetet fortsätter och det blir fler träffar till hösten.

Utelek i Pildammsparken

Vid tre tillfällen under maj månad hade vi utedagar i Pildammsparken vid teaterlekplatsen. Besökarna kunde välja på att gå tillsammans med oss från Kompassens lokaler eller att själv ta sig dit. Teaterlekplatsen är en plats som erbjuder många lekaktiviteter. Vi hade gemensam sångstund på gräsmattan och dessutom erbjöd vi besökarna att gå en enkel tipsrunda med sina barn, leka med sandleksaker och bollar. Om man ville kunde man ta med sig sin egen picknick och den åt vi tillsammans på en stor presening som vi tagit med oss. Vi kommer att erbjuda fler tillfällen med utelek tillsammans. Håll utkik på hemsidan.

Skapande på Skånes konstförening

Under våren har vi fortsatt vårt samarbete med Skånes konstförening. Detta påbörjades under våren 2018 (Läs mer under fliken "lite av vad vi gjort 2018") Denna vår erbjöd vi våra besökare att följa med till Skånes konstförenings lokaler vid två tillfällen. Tyvärr blev det sista tillfället inställt, men vid det tilfället som blev av så erbjöds stora och små att prova på olika skapandematerial. Det fanns tillgång till måleri, slime och lera. Att få skapa tillsammans i denna miljö har varit en upplevelse för alla som har deltagit. Vi hoppas på ett fortsatt samarbete till hösten.

Kompassens 20-årsjubileum och sommarfest

Kompassens öppna förskola fyllde 20 år i januari. Detta valde vi att fira i kombination med en sommarfest den 5 juni. Vi höll till på gården utanför Kompassen. Det var en strålande vacker dag och besökarna som kom hit bjöds på underhållning av MUSIK-KALLE, olika stationer med aktiviteter som målning vid staffli, tipsrunda, lek med lera, spela på trummor, sandlådelek, måla med gatukritor och pricka rätt med ärtpåsar. Det bjöds också på tårta, saftis, kaffe, te och kalla drycker. Tack alla ni som kom och firade med oss...vi tyckte att det blev en mycket lyckad dag.

Gemensam utedag med andra öppna förskolor

Torsdagen den 13 juni hade vi gemensam utedag med Barnens Hus, Familjens Hus och Enens öppna förskola. Vi träffades på teaterlekplatsen i Pildammsparken. Där lekte vi tillsammans på lekplatsen och erbjöd några gemensamma aktiviteter. Vi hade bland annat en sångstund tillsammans. Vi hade stor tur med vädret och det kom många besökare. Vi satt tillsammans på den stora gräsmattan och många hade tagit med sig picknick. Det blev en dag för gemenskap både för stora och små.

Bussutflykt till Bokträdgården

Fredagen den 20 september åkte besökare från Kompassen och Familjens Hus tillsammans i en stor buss till Bokträdgården som ligger strax intill Torups bokskog. När vi kom fram till Bokträdgården blev vi väl emottagna av utepedagogen Magdalena. Ett lätt regn droppade ner på oss från och till men det glömde vi snart bort för det var en sådan inspirerande och spännande plats att komma till. Magdalena visade oss spår (bajs) från olika djur och barnen fick med hjälp av olika ledtrådar gissa från vilket djur det kom. Sen visade hon oss runt i alla de underbara miljöerna som stället hade att erbjuda. Det var olika "rum" i naturen och alla barn och även vuxna kunde hitta något som fångade deras intresse. Magdalena gjorde upp en eld och satte ett fyrfat över så att de som ville kunde grilla medhavd mat där. Det var gott om tid att utforska och de som ville kunde också bege sig på en promenad och titta på omgivningarna. Många av de minsta sov gott i sina vagnar i skogsluften. Detta är en plats vi gärna återväder till om vi får möjlighet.

Ulrikas smålåtar

Under två fredagar på rad i september och oktober hade vi besök av Ulrika Lorentzi. Genom sång, lek och rörelse ville hon inspirera stora och små (barn och vuxna) till mer kommunikation och samspel genom rörelse, sång och lek i vardagen. Vi fick lära oss en rad med helt nya sånger. Alla deltog efter sin förmåga med sång och rörelser för hela kroppen. Därför var det bra att tillfällena kom så tätt så att vi lättare kände igen sångerna gången därpå. Ulrikas material med sånger och rörelser finns samlade på två olika appar som vi har på Kompassen...om någon är sugen på att höra någon sång från förställningen igen är ni välkomna att fråga efter dessa.

Höstutflykt till Bokskogen

Fredagen den 25 oktober åkte vi på bussutflykt till Torup, bokskogen utanför Bara. Det var en härlig dag och alla kunde uppleva hösten på sitt sätt. Det blev promenader och lek och upplevelser med alla sinnen. Några valde att gå på egen hand i små grupper och andra gick tillsammans med oss en liten slinga på några kilometer. Vi hade bestämt tid och plats för fika/matstund för de som ville äta gemensamt. Efter cirka tre timmar i skogen så gick bussen tillbaka till Seved igen. Vi hoppas på fler utflykter tillsammans vid andra tillfällen...

Besök från Lundens BVC

Fredagen den 1 november kom BVC-sköterskan Liselotte hit till Kompassen. Hon pratade kring kost och matsituationer. Våra besökare hade möjlighet att ställa frågor om detta och att diskutera med andra vårdnadshavare.

Lucia

Fredagen den 13 december firade vi lucia här på Kompassen. Musik-Kalle var här och spelade. Tillsammans med oss och alla besökare sjöng vi tillsammans både traditionella sånger plus lite annat. Det var en svängig och medryckande stund...efter sången blev det lusse-fika.

Dans kring granen

Fredagen den 20 december avslutade vi terminen här på Kompassen med lite julmys. De som ville kunde vara med och dansa kring granen till julmusik och sång...stunden avslutades med att vi gjorde en "julraket" tillsammans. I vårt sagorum erbjöd vi också en julsaga (flano) "Räven och tomten". Det fanns också möjlighet att leka, julpyssla och ta sig en liten julfika.