$left
$middle

Lite av vad vi gjort 2020

Besök från Placeringsenheten

Under vecka 7 i februari hade vi, vid två tillfällen, besök från Förskoleförvaltningens placeringsenhet. Våra besökare fick information hur man ansöker till förskolan och hade möjlighet att få ställa frågor kring detta. Vi återkommer med fler tillfällen under våren.

Ytterligare ett besök från placeringsenheten

Den 22 april hade vi ännu ett besök från Förskoleförvaltningens placeringsenhet. Vädret var ljuvligt så vi hade besöket utomhus...ett bra sätt att hålla smittspridningen nere i dessa tider. Det kom ett antal barn och vårdnadshavare som fick svar på olika frågor som de hade kring detta. Vi planerar ett nytt infomöte till hösten (september/oktober).

Uteverksamhet

Under vår, sommar och höst har vi under merparten av fredagarna haft uteverksamhet på olika temalekplatser. Vi började i slutet av april med tre tillfällen på Musiklekplatsen i Augustenborgsparken. Därefter flyttade vi aktiviteten till Nydalaparken där vi besökte Cirkuslekplatsen också vid tre tillfällen och sedan i slutet av juni har vi haft våra utefredagar på Teaterlekplatsen i Pildammsparken, med lite uppehåll för sommarsemester. På lekplatserna i parkerna har alla som har haft lust kunnat komma och träffa oss och andra besökare. Vi har lekt tillsammans på lekplatsen och vi har också erbjudit en gemensam sångstund. När vi var i Pildammsparken kunde också de som ville gå med på en liten naturrunda runt dammen, uppleva växter, djur, dofter, ljud och gå in i spännande buskar. Vi har haft med oss sandleksaker, bollar, såpbubblor och en slags förstoringsglas där man kan kika lite närmre på naturmaterial som man hittar i parkerna. De som har velat har tagit med matsäck, och många har valt att äta samtidigt så det har blivit som en gemensam picknick, mysigt! En del besökare har valt att gå tillsammans med oss från Kompassen till parkerna och andra har tagit sig dit själv vid valfri tid.

Bussutflykt till Falsterbo och Bokskogen

För fondpengar som vi söker på våren har vi haft möjlighet att genomför två bussutflykter under hösten.

Vid det första tillfället, den 11 september, åkte vi tillsammans med Enens öppna förskola till Falsterbo. Där kunde vi tillsammans uppleva strand- och skogsmiljö. Vid detta tillfälle var det också dags för våra flyttfåglar att flyga söderut och nästan de flesta av dessa passerar just över Falsterbo. Så det fanns möjlighet att få syn på flera arter. Här ligger också Naturum, som är ett ställe för upplevelser av naturen i närområdet, med utställningar och möjlighet att gå upp på ett tak med utsikt. Här jobbar kunnig personal som gärna berättar och svarar på frågor om naturen i närmiljön.

Det blev också tillfälle för en gemensam sångstund.

Vid nästa tillfälle, den 9 oktober, åkte personal och besökare från Kompassen till Bokskogen i Torup. Här blev det många upplevelser i skogsmiljö. Vi gick först en liten slinga som heter "Hitta vilse stigen" som vid olika stationer längs vägen tar upp på ett enkelt sätt hur man ska tänka och handla om man råkar gå vilse i skogen. När denna runda tog slut kom vi till en naturlekplats där barnoch vuxna kunde testa sina muskler och öva sin motorik. Vi tog med ritmaterial, såpbubblor och förstoringsglas som man också kunde aktivera sig med. Några valde att plocka naturmaterial såsom pinnar, kastanjer, ekollon med mera. Detta material har de som har besökt oss på Kompassen kunnat använda för att skapa med eller bara att titta och känna på.

Vi hoppas att kunna komma iväg på fler turer nästa år när vi förhoppningsvis får nya fondmedel.

Fler besök från placeringsenheten

I oktober hade vi åter igen besök från Förskoleförvaltningens placeringsenhet. Våra besökare fick information om hur ansökan till förskola går till och hur den behandlas av personalen på placeringsenheten. Det fanns möjlighet att ställa frågor kring detta och även att få ett kort personligt möte med Carina eller Sanna, och se över sin ansökan och eventuellt göra tillägg eller ändringar. Vi återkommer med fler tillfällen i början av nästa år (januari/februari 2021)