$left
$middle

Lite av vad vi gjort 2021

Öppna förskolan pausad

Under vinter/vår 2021 blev verksamheten, på de öppna förskolorna i Malmö, pausad på grund av risken av smittspridning av Covid-19. Men den 1 juli kunde vi åter igen öppna upp för alla familjer, dock med viss begränsning av antalet besökare på samma gång, att de vuxna försökte att hålla avstånd till varandra och att alla skulle vara friska och symptomfria när man besökte en öppen förskola.

Uteverksamhet

På Kompassen har vi under hösten haft uteverksamhet under ett stort antal fredagar. Vi har träffats på Teaterlekplatsen i Pildammsparken och där har vi lekt tillsammans, vi har tagit med sandsaker, bollar, en del böcker och några babysaker (för de allra minsta). Vi har också haft en "sångpromenad" runt lilla dammen, på sångrundan har vi satt upp olika stationer längs vägen och vid varje station har vi stannat till och sjungit en sång med tillhörande rekvisita (ofta ett litet djur) och musik. Efter sångrundan har de som har velat tagit med sig liten matsäck och vi har fikat och pratat tillsammans. Det har också funnits möjlighet att gå med oss från Kompassen till parken. Denna uteverksamhet kommer vi att fortsätta med vid fler tillfällen under hösten. Dessa tillfällen står under rubriken "Aktuellt" på vår första sida. Vi reserverar oss dock för om det är mycket regn, extremt kallt eller blåsigt. Då ställer vi in utevistelsen och har verksamhet som vanligt i våra lokaler. Vi uppdaterar isåfall detta samma morgon på hemsidan eller så går det bra att ni ringer till oss och frågar.

Besök på Konsthallen

Onsdagen den 29 september hade vi ett inbokat besök på Konsthallen. Ylva och Antje, som jobbar på där, gick en liten kort runda med oss och berättade om och visade alster av den konstnär som var aktuell just vid detta tillfälle. Efter rundvisningen fick vi gå in i deras underbara alteljé. Därinne hade barn och vuxna möjlighet att uppleva och skapa tillsammans. Ylva och Antje berättade också om sin barn och familjeverksamhet som finns på konsthallen. Många familjer som hängde med oss på denna aktivitet var mycket positiva till upplevelsen och vi hoppas att vi får tillfälle att fortsätta detta samarbete och kunna göra fler besök under våren.

Bussutflykt till Skånes djurpark

Fredagen den 15 oktober åkte vi iväg på en utflykt till Skånes djurpark, utanför Höör. Vi som var med fick stifta bekantskap med många olika djur, som hör hemma i svensk natur. Djurparken är stor så det blev mycket promenerande och det var tur att vi hade gott om tid i parken. Några familjer valde att gå tillsammans med oss och vi stannade sedan på en gemensam plats och åt våra medhavda matsäckar. Många barn körde också traktor i "Fåret Shauns land" och på den rundan fick man bland annat träffa busiga grisar som sprutade vatten - mycket uppskattat! Vi fick upplevelsen att alla som var med hade en härlig dag och många upplevelser att minnas och några besökare uttryckte att de inte hade kunnat ta sig hit på egen hand, svårt när man inte har tillgång till bil.

Teater på Barnens scen

Den 1 december, som var en av vinterns få snöiga dagar, besökte vi Barnens scen i Folkets park. Där upplevde vi en föreställning av och med Sagofen Isadora som hette "Ro-Ro". Denna riktade sig till våra allra minsta barn upp till ett år. Det blev en magisk stund för alla oss som var med. Föreställningen var helt ordlös och bestod av syn- och ljudupplevelser. Skådespelaren lät också barnen vara en del av föreställningen och fångade skickligt upp deras ljud och "kommentarer". Vi fick upplevelsen att alla gick hem med ett leeende på läpparna.

Luciafirande

Den 13 december hade vi bjudit in Kalle Nimhagen, som arbetar som musikpedagog i det pedagogiska teamet i Föskoleförvaltningen. Kalle hade tagit med sin gitarr, tomteluva och julkulor till sitt skägg, ha ha! Tillsammans hade vi en svängig stund med både luciasånger och andra roliga sånger.

Musikbesök av "Moster gitarr"

Den 17 december hade vi en liten julavslutning på Kompassen. Vi hade hyrt in en musiker, Gitte Påhlsson också känd som Moster Gitarr. Hon körde sitt eget material med svängig musik och medryckande texter som var lätta och roliga att hänga med i.