Inclusive Sports Forum

Under EuroGames bjöd vi in till Inclusive Sports Forum – en tvådagarskonferens i Malmö om inkludering inom idrotten – med fokus på HBTQI. Ta del av det inspelade materialet från konferensen här. Nedan hittar du även programmet för konferensen i sin helhet.

Inclusive Sports Forum 18-19 augusti

Inclusive Sports Forum genomförs som ett hybridevenemang – både fysiskt och digitalt. Hela evenemanget kommer att livestreamas online här (öppnas i nytt fönster). Du behöver inte registrera dig på förhand. Vill du ta del av konferensen på plats? Då behöver du boka en kostnadsfri biljett via länkarna nedan.

Lukas Svärd, ishockeyspelare i Pridefärger, Caroline Jönsson

Inclusive Sports Forum Onsdag 18 augusti

Del 1 kl. 10-13: Är idrotten tillräckligt inkluderande?

Moderatorer: Thomas Tecle RF-SISU Skåne och Sofia B Karlsson RF/SISU

Föreläsningar och panelsamtal under World Pride/Eurogames den 18 augusti om hur idrotten kan bli än mer inkluderande för HBTQIA+ personer. Förmiddagens program sker i samverkan mellan Malmö Stad, RF-SISU Skåne och Riksidrottsförbundet.

10:00-10:30 Föreläsning Mathilda Piehl, RFSL

Matilda Piehl har i flera år arbetat med inkluderingsfrågor kopplat till idrotten, bland annat i projektet ”Idrott för alla kroppar”, och har varit med och skrivit rapporten ”Trans och Idrott - ingen ska lämnas utanför”. Mathilda berättar om hur idrotten ska kunna nå målet att vara inkluderande för alla.

10:45-11:45 Panelsamtal – HBTQIA+ personers perspektiv på idrott

I samtalet pratar panelen om deras erfarenheter av idrotten och ger sin syn på vad idrotten kan göra för att bli än mer välkomnande och inkluderande.

Deltagare:

 • Caroline Jönsson, psykolog och före detta landslagsmålvakt i fotboll
 • Lukas Svärd, framgångsrik triathlet och genomgick könsbekräftande behandling
 • Elisabeth Nidsjö, psykolog och verksamhetschef RFSL Rådgivningen Skåne och före detta simmare.
 • Andi Malm, förre detta amatörboxare och idrottsaktivist

12:00-13:00 Panelsamtal – hur möjliggör vi en inkluderande idrott?

Hur kan föreningar och idrottsorganisationer skapa en verksamhet som är öppen för alla HBTQIA+ personer? Vilka är utmaningarna?

Deltagare:

 • Katarina Olsson, klubbchef Malbas Basket
 • Maja Thedéen, Crime City Rollers
 • Johanna Hemming, varumärkes- och hållbarhetschef SHL
 • Jenny Damgaard, klubbchef FC Rosengård

Del 2 kl. 14.00-16.40: Inspirationsföreläsningar

Moderator: Rickard Söderberg

14:00 – 15:30 Föreläsning Lukas Svärd

Lukas Svärd föddes i fel kropp. I 18 års tid levde han i konstant kamp mot sig själv, sin kropp och samhället, fram tills han fick genomgå en könsbekräftande behandling. Efter behandlingen trodde Lukas att kampen skulle vara över, men fick snart veta att han inte var välkommen på grund av sin bakgrund. Trots alla motgångar och psykiska såväl som fysiska påfrestningar lever Lukas i dag ett lyckligt liv med sin fru Karin, och hans väg dit är en gripande och fantastisk historia som berör in i djupet.

15: 40 – 16:40 Föreläsning Caroline Jönsson: Socialt entreprenörskap och social rättvisa
När Caroline håller sin uppskattade föreläsning om hennes resa genom idrottens värld, både som idrottare och företrädare för professionella idrottare i världen blir begreppet ”tacksamhetsskuld” något som de flesta kan relatera till och känna igen från sina egna liv.

När det inte funkade att påverka idrotten inifrån tillräckligt snabbt gällde det att tänka utanför den berömda boxen, och tänka om. 2012 starta Caroline FairPay Foundation tillsammans med Marika Hjerpensköld, för att påverka och förändra både idrotten och samhället med hjälp av andra instanser så som näringslivet och den offentliga sektorn.

Caroline berättar öppenhjärtigt och med glimten i ögat om hur det är att nästan vinna VM guld samt sitta som ensam tjej och prata transferregler, föräldraskap, hjärnskakningar i fotbollens finrum.

Efter föreläsningen får Caroline ofta höra – Du borde skriva en bok eller hålla ett TedTalk. Följ med på resan.

Tobias Karlsson, Lotta Schelin, Rickard Söderberg och Maria Rooth

Inclusive Sports Forum Torsdag 19/8

Moderator: Rickard Söderberg

Rickard Söderberg är en av Sveriges mest folkkära artister med en bred repertoar som sträcker sig från opera och operett till musikal och pop. Vid sidan om att sjunga på de stora opera- och konserthusen är han en välkommen gäst på TV i både Melodifestivalen, Let’s dance och Allsång på Skansen såväl som debatt- och kulturprogram. Han har P2:s mest lyssnade podd, Operahuset och är en stark röst i kulturdebatten. Han är dessutom en återkommande gäst vid Kungahusets högtider såsom Nationaldagen och Kronprinsessans födelsedag och har gett ut flera skivor och böcker. Nästan lika omtalad som för sin sång är Rickard för sitt engagemang för mänskliga rättigheter och HBTQIA-frågor.

09.45 – 10:00: Introduktion

10:00 – 11:00 Föreläsning Maria Rooth

Maria har en lång internationell hockeykarriär bakom sig med allt från spel med killar, collegetitlar som resulterade i upprepade möten och småsnack med USA’s President, mängder av landskamper (265) och medaljer.

Maria har fått kämpa för att ta sig fram i en mansdominerad och machopräglad idrott där kvinnor inte har en självklar plats. Högt uppsatta mål, enormt mycket träning och en vilja att bli bäst resulterade i en fin karriär hon gärna berättar om i sin inspirationsföreläsning.

11:00 – 12:00 Föreläsning Lotta Schelin

Med sina 88 mål på 185 landskamper är Lotta Schelin landslagets främsta målskytt genom tiderna. I de blågula färgerna har hon även vunnit OS-silver och VM-brons. Som utlandsproffs skördade Schelin stora framgångar i franska Lyon. Under sina åtta år i klubben vann hon ligan åtta gånger, cupen fem gånger och Champions League vid tre tillfällen. Lägg därtill en mängd individuella priser i form av Diamantbollen vid fem tillfällen och Kristallkulan tre gånger.

Lotta Schelin är en av Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna. Men förutom fotbollen, vem är hon egentligen?

Idrotten har kommit långt i frågor som rör människors lika värde, men brottas samtidigt, liksom samhället i stort, med problematik kring våra olikheter. Lotta Schelin kommer prata om sina erfarenheter från ett liv inom fotbollen, om hur inkluderande hennes idrott har varit under hela karriären, men också hur otroligt exkluderande samma sport kan vara i ett annat omklädningsrum eller på en annan arena.

13:00 – 14:00 Föreläsning Tobias Karlsson

Tobias blev en folkkär TV-personlighet när han var med i publikfavoriten TV4 Let’s Dance och var proffsdansaren som lärde våra största kändisar att röra på höfterna. Men vägen dit har varit tuff och skoltiden har kantats av mobbning, utanförskap och vilsenhet.

Detta är något Tobias tar upp i sina föreläsningar och hans erfarenheter och lärdomar går att tillämpa på organisationer där man vill uppnå sina drömmar på ett lustfyllt sätt. Han delar med sig av sin svåra tid med mobbing och att komma ut som homosexuell – men också hur han äntligen fann sig själv, friheten och styrkan att aldrig ge upp något man älskar.

14:00 – 14:15 Diskussion och avslutning

Tillgänglighet på Inclusive Sports Forum

 • Teckentolk finns på plats båda dagarna under Inclusive Sports Forum.
 • Hela konferensen (med vissa mindre undantag) kommer att spelas in, och går att ta del av i efterhand. Inspelningen finns då tillgänglig med undertexter.
 • Rullstolsplats finns i lokalen.
sv