Åtgärder inom äldreomsorgen med anledning av coronavirus och covid-19

Vi uppmanar alla äldre, särskild de som är svaga, att undvika sociala kontakter så stor utsträckning som möjligt. De som kan bör kontakta anhöriga, vänner eller kända grannar för hjälp med exempelvis mat och apoteksinköp. Besökare du tar emot ska givetvis vara friska.

Sidan är uppdaterad senast: 2020-03-27 14:49

Besök på korttid- och vårdboenden

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och är restriktiva med besök i våra verksamheter där äldre bor eller vistas. Detta för att minska risk för smittspridning hos de äldre som är mer känsliga för infektioner.

Mötesplatser och restauranger

Alla Malmö stads mötesplatser för seniorer är tillfälligt stängda. Om du har frågor eller vill prata en liten stund är du välkommen att kontakta mötesplatserna på telefonnummer 076-85 64 549, måndag till fredag kl 08.00-16.30 eller ring till kontaktcenter på 040-31 10 00. I hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens restauranger Dammfrigården, Tuppen och Mathildenborg erbjuder vi just nu endast mat för avhämtning på vardagar kl 11.30-14.00. Aktuell information publiceras på denna sidan kontinuerligt.

Rekommendationer med inköp av livsmedel

Vissa affärer har utökat sina öppettider endast till dig som tillhör en riskgrupp. Malmö stad samordnar listan som uppdateras kontinuerligt. Med reservation för eventuella ändringar.

Annars kan du göra dina inköp av livsmedel via livsmedelsbutikernas e-handelstjänster. Den som behöver teknisk hjälp med att komma igång kan ta kontakt med Malmö stads fixartjänst.

Hjälp med IT-supporttjänster i hemmet

Den som behöver teknisk hjälp i hemmet kan ta kontakt med Malmö stads fixartjänst. 

Tjänsten ger stöd för att sköta inköp av till exempel livsmedel och läkemedel över nätet och ha digitala kontakter med släkt och vänner. Åldersgränsen för mottagare av IT-fixartjänster har sänkts tillfälligt från 75 år till 70 år för personer utan hemtjänstinsatser. 

Åldern sänks eftersom Folkhälsomyndigheten för tillfället rekommenderar att personer över 70 år begränsar sina kontakter med andra människor så långt det går. Sänkningen av ålder pågår så länge rekommendationen från Folkhälsomyndigheten gäller. Övriga fixartjänster påverkas ej.

Rådgivning för anhöriga via telefon

Upplever du oro och behöver stöd och hjälp med dina frågor kan du som anhörig ringa till Malmö stad på nummer 040-34 10 00 och be att få bli kopplad till vår anhöriglinje som är öppen på vardagar klockan 08.00–16.30.

Malmö anhörigförening

Du kan också kontakta Malmö Anhörigförening, MAF, om du har frågor kring dina äldre närstående. Malmö anhörigförenings hemsida

Malmös äldre behöver dig

Förvaltningen söker med kort varsel ett större antal medarbetare till både hemtjänst och vårdboende. Här kan du läsa mer och söka våra jobb.

Frågor och svar

Senast ändrad: 2020-03-27 14:49