Åtgärder inom äldreomsorgen med anledning av coronavirus och covid-19
Vi uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
Sidan är uppdaterad senast: 2021-02-22 11:04
Information om vaccinering för brukare och medarbetare inom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen kommer snart.
Runtom i världen och så även i Sverige ökar samhällssmittan av covid-19 just nu. För att skydda äldre och sköra har det beslutats att tillfälligt införa munskydd inom äldreomsorgen i alla* ansiktsnära vård- eller omsorgssituationer (mindre än en meter). Som en extra smittförebyggande åtgärd införs nu också (16/12) visir som komplement till munskydd vid vård- och omsorgssituationer inom en meter. Syftet är att minska risken för överföring av smitta, främst från sjuka som inte uppvisar några symtom.
Sedan pandemins början har Malmö stad följt bland andra Smittskydd Skånes och Vårdhygien Skånes rekommendationer. Införandet av munskydd sker nu mot bakgrund av deras senaste rekommendationer, i kombination med den ökade samhällssmitta som just nu råder.
Munskyddet och visiren blir en extra försiktighetsåtgärd vid alla ansiktsnära vård- eller omsorgssituationer, som sätts in efter att alla redan befintliga åtgärder för att skydda patienter mot covid-19 har vidtagits. Däribland de basala hygienrutinerna, fysisk distansering, symtomkontroll inför varje arbetspass och full skyddsutrustning vid smitta.
För anhöriga gäller fortsätt symptomfrihet, fysisk distans och noggrann handhygien vid besök. Om anhöriga önskar munskydd som en extra säkerhetsåtgärd så tillhandahåller vi det.
Skulle smittoläget ändras kan användningen av munskydd och visir inom våra verksamheter komma att ändras.
* Vid vård av smittade personer så gäller full skyddsutrustning, precis som tidigare. För personal gäller fortsatt 100-procentig symtomfrihet på jobbet.
Besök på boenden från 1 oktober 2020
Från och med den 1 oktober öppnade vi våra vårdboende för besök igen.
Samtidigt vill vi påminna om att det bara är det statliga besöksförbudet som är hävt och att inga andra restriktioner är ändrade. Tvärtom är det extra viktigt att vi fortsätter se till att:
- vi är helt friska vid besök
- noggranna med handhygienen och
- håller avstånd
Ring oss före ditt besök
På grund av den ökande samhällsmittan av coronaviruset är du nu extra viktigt att vi fortsätter följa alla restriktioner.
För allas trygghet vill vi att besökare kontaktar boendet innan ni kommer på besök.
Vid entrén till boendet finns en station med information och föreskrifter om vad som gäller vid besök.
Vid besöket:
- När du kommer på besök får du mer information och du kommer att få möjlighet att göra rent händerna.
- För allas säkerhet ber vi er att mötas i er anhöriges egna rum.
- Undvik att vistas i de gemensamma utrymmena på boendet.
- Vi rekommenderar att inte fler träffas än att det är möjligt att hålla avstånd.
- Tänk på att även hålla avstånd till andra boende, besökare och personal på vägen till din anhöriges rum i tex entré, trappuppgång och hissar.
Det finns fortfarande möjlighet att träffas digitalt eller utomhus. Medarbetare på vårdboendet hjälper till om ni behöver hjälp med något av detta.
Fram till den 1 oktober rådde regeringens besöksförbud som infördes den 1 april. Besöksförbudet syftade till att skydda de äldre som är i riskgruppen och är som mest känsliga för infektioner samt att minska risken för smittspridning hos äldre.
Teknisk hjälp i hemmet
Den som behöver teknisk hjälp i hemmet kan ta kontakt med Malmö stads fixartjänst.
Tjänsten ger stöd för att sköta inköp av till exempel livsmedel och läkemedel över nätet och ha digitala kontakter med släkt och vänner. Åldersgränsen för mottagare av IT-fixartjänster har sänkts tillfälligt från 75 år till 70 år för personer utan hemtjänstinsatser.
Åldern sänks eftersom Folkhälsomyndigheten tidigare har rekommenderat att personer över 70 år begränsar sina kontakter med andra människor så långt det går. Övriga fixartjänster påverkas ej.
OBS: den sänkta åldersgränsen för teknisk hjälp i hemmet gäller fortfarande, även om de allmänna råden är lika för alla åldrar från den 22 oktober enligt Folkhälsomyndigheten.
Kontakt med närstående på äldreboenden:
Från och med den 1 oktober öppnade våra vårdboende för besök igen. Se mer information under frågan: Vad gäller kring besök på korttid- och vårdboenden. Det finns också fortfarande möjlighet att träffas digitalt eller utomhus.
Telefon- och videosamtal
Som anhörig till någon som bor på ett av Malmö stads boende önskar vi att du gärna har regelbunden kontakt via telefon eller digitalt genom videosamtal. Boenden i förvaltningen samarbetar gärna för att underlätta digitala möjligheter för brukarna.
Träffas utomhus
För att försöka möjliggöra möten mellan anhöriga och boenden har ett hälsa på- skydd bestående av konstruktioner med plexiglas monterats i merparten av alla vårdboendens trädgårdar eller uteplatser. Läs mer under fliken "Vad gäller kring besök på korttid-, växelvård och vårdboenden?" längre upp.
Basal hygien och skyddsutrustning
För att skydda äldre och sköra har det beslutats att tillfälligt införa munskydd inom äldreomsorgen i alla* ansiktsnära vård- eller omsorgssituationer (mindre än 1 meter). Se mer information under rubrik: Tillfälligt användande av munskydd och visir i ansiktsnära vård- och omsorgssituationer.
Om en medarbetare befinner sig i ett hem med en brukare med smitta eller misstänkt smitta utanför 2 meter behövs ingen skyddsutrustning. Man kan till exempel då laga mat eller städa utan skyddsutrustning. Då är det viktigt att brukaren är utom 2 meter.
Medarbetare som är sjuka, även de som har mycket lindriga symptom, uppmanas att stanna hemma och att stanna hemma två dagar efter man har blivit symptomfri.
Medarbetare som är sjuka, även de som har mycket lindriga symptom, uppmanas att stanna hemma och att stanna hemma två dagar efter man har blivit symptomfri.
Medarbetare i hemtjänst följer basala hygienrutiner i syfte att förebygga smitta. Om det finns misstänkt eller konstaterad smitta hos den person som tar emot hjälp från hemtjänst ska medarbetare använda skyddsutrustning vid vårdmoment inom 2 meter fram tills brukaren är smittfriförklarad. Skyddsutrustning som vi då kan använda är skyddsrock, munskydd, visir eller glasögon och skyddshandskar. Ett covid-team, ett särskilt vårdteam, tar över hemsjukvård och hemtjänst för dem som uppvisar symptom eller har konstaterad coronasmitta.
Vi använder alltid basal hygien vilket betyder att vi vid varje vård och omsorgsbesök ska bland annat tvätta händerna och använda handsprit. En del av basal hygien är också att vi använder skyddshandskar och förkläde när vi till exempel bäddar sängen.
Vi följer dagligen rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Vårdhygien i Region Skåne.
OBS! Från och med den 14 oktober har det införts en tillfällig försiktighetsåtgärd gällande munskydd. Från den 16 december har även visir införts som komplement till munskydd vid vård- och omsorgssituationer inom en meter. Läs mer längre upp på sidan under fliken "Tillfällig användandet av munskydd och visir i ansiktsnära vård- och omsorgssituationer"
Munskydd används utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Vårdhygien från Regions Skåne. För att skydda äldre och sköra har det beslutats att tillfälligt införa munskydd inom äldreomsorgen i alla* ansiktsnära vård- eller omsorgssituationer (mindre än en meter). Från den 16 december har även visir införts som komplement till munskydd vid vård- och omsorgssituationer inom en meter. Se mer information under rubrik: Tillfälligt användande av munskydd och visir i ansiktsnära vård- och omsorgssituationer.
Direktiv har gått ut till alla medarbetare i förvaltningen är att stanna hemma om man är sjuk och bli hemma två dagar efter att man är symptomfri.
Vi arbetar med basala hygienrutiner i det ingår :flytande tvål, alkoholbaserat handdesinfektionsmedel, samt skyddskläder så som handskar och skyddsrock/förkläde.
Skyddsutrustning vid misstänkt eller konstaterad covid-19 är utöver basala hygienrutiner som ovan :
På- och avklädning av skyddsutrustning sker i patientens rum/lägenhet.
Vid patientnära vård- och omsorgsmoment tillämpas basala hygienrutiner.
I arbetsmoment inom 2 meter skyddsutrustning använas.
Stänkskydd innebär visir och munskydd klass II eller skyddsglasögon och munskydd klass IIR.
Vid åtgärder som kan medföra aerosolbildning (t.ex. sugning av luftvägar, tracheostomivård) används andningsskydd FFP2 eller FFP3 i kombination med visir/skyddsglasögon. Vid sådana arbetsmoment kan användning av långärmat plastförkläde övervägas.
Socialstyrelsen förklarar skillnad mellan arbetskläder, skyddskläder och skyddsutrustning här.
Vid utbrott av covid-19 på korttidsavdelning eller avdelning på särskilt boende ska skyddsutrustning bäras i ansiktsnära omvårdnadsarbete hos samtliga brukare på avdelningen tills samtliga brukare anses vara smittfria.
När ny brukare kommer till korttiden eller flyttar in på det särskilda boendet ska denna hållas distanserad från övriga brukare och full skyddsutrsustning ska bäras vid ansiktsnära omvårdnadsarbete de första 14 dagarna.
Ansiktsnära omvårdnadsarbete innebär personlig omvårdnad.
Hälsa, vård och omsorg har även inrättat covid-team och korhortvård. Se mer under vård, stöd och omsorg "Vad är covid-team?" "Hur fungerar kohortvård?".
För de som får insatser i hälsa- ,vård- och omsorgsförvaltningen som har lindriga symptom och som inte kräver någon avancerad sjukvård vårdas i hemmet eller sin lägenhet på sitt vårdboende. Vid utbrott av covid-19 på korttidsavdelning eller avdelning på särskilt boende ska skyddsutrustning bäras i ansiktsnära omvårdnadsarbete hos samtliga brukare på avdelningen tills samtliga brukare anses vara smittfria.
Medarbetare är uppdelade och den medarbetare som ger vård och omsorg till smittade boende ger inte vård och omsorg till friska boende. Ett covid-team, ett särskilt vårdteam, sätts in för att ta över hemsjukvård och hemtjänst för dem som uppvisar symptom eller har konstaterad coronasmitta. I de situationer där det finns misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19 ska medarbetare använda anvisad skyddsutrustning.
Medarbetare som känner sig sjuka, även lindriga symptom, ska stanna hemma och bli hemma två dagar efter att man är symptomfri.
Vi som arbetsgivare för ingen statistik över orsak till sjukanmälning. Om en medarbetare testas positivt och vi har vetskap om detta får vi inte bryta mot offentlighets- och sekretesslagen. En arbetsgivare får inte sprida uppgifter om en medarbetares hälsa eller andra personliga förhållanden om det finns minsta risk att det kan skada denne. Övriga medarbetare får inte heller sprida sådana uppgifter om det förmodas leda till betydande skada för kollegan eller kollegans närstående.
Region Skåne erbjuder provtagning av vård- och omsorgspersonal som får symtom, för att kunna konstatera om det är covid-19 eller om det beror på andra orsaker. Om man som medarbetare får symptom ska man kontakta sin närmaste chef för provtagning.
Om man som medarbetare har varit i en verksamhet, korttidsboende eller särskilt boende, där patient eller medarbetare har konstaterats med smitta provtas alla medarbetare och patienter. Det görs en så kallad screening.
Vård, stöd och omsorg
I dagsläget har vi kunnat ersätta alla medarbetare som är hemma av olika skäl med vikarier eller omfördelning av arbetsuppgifter. Det innebär att alla personer som i vanliga fall får hjälp av hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen även nu får samma hjälp. Vi förbereder oss även för att vi ska kunna fortsätta att ge hjälp även om frånvaron bland medarbetare fortsätter att stiga.
Om sjukfrånvaron blir högre bland medarbetare kan vi komma att behöva prioritera omvårdnadsinsatser före serviceinsatser. Vi kommer i möjligaste mån att ge andra alternativ för att tillgodose serviceinsatserna.
Det finns ingen betald anhörigvård i Malmö stad. Den som har behov av hjälp med vård och omsorg kan göra en ansökan om olika insatser på malmo.se eller genom att kontakta Malmö stads Kontaktcenter för att komma i kontakt med en biståndshandläggare.
Upplever du oro och behöver stöd och hjälp med dina frågor kan du som anhörig ringa till Malmö stad på nummer 040-34 10 00 och be att få bli kopplad till vår anhöriglinje som är öppen på vardagar klockan 08.00–16.30. Mer information om stöd till anhöriga.
Region Skåne och Skånes universitetssjukhus har öppnat en telefonlinje för dig som är orolig för din inneliggande närstående och behöver prata med någon. Deras kuratorer kan svara på frågor, ge stöd och information om hur vården på sjukhuset i Lund och Malmö fungerar. Observera att kuratorerna inte kan besvara medicinska frågor eller berätta något om enskilda patienter.
Närståendetelefon: 040-33 84 14
Telefontider: Måndag–fredag 09.00 till 12.00
Om du som anhörig har frågor eller behöver stöd och hjälp kan du också kontakta någon av Malmös anhörigföreningar.
Malmö Anhörigförening, MAF nås genom: Malmö anhörigförenings hemsida
Anhörigföreningen Anhörig Malmö nås via e-post: malmo@anhorigasriksforbund.se
Från och med den 1 oktober öppnade våra vårdboende för besök igen.
Samtidigt vill vi påminna om att det bara är det statliga besöksförbudet som är hävt och att inga andra restriktioner är ändrade. Se mer information under frågan: Vad gäller kring besök på korttid-, vårdboenden och växelvård.
Det finns också fortfarande möjlighet att träffas digitalt eller utomhus. Medarbetare på vårdboendet hjälper till om ni behöver hjälp med detta. Verksamheterna i förvaltningen samarbetar gärna för underlätta det digitala möjligheterna för brukarna.
Möten utomhus med plexiglas
För att möjliggöra möten mellan anhöriga och boenden har ett hälsa på-skydd bestående av konstruktioner med plexiglas monterats i merparten av alla vårdboendens trädgårdar eller uteplatser. Vid mötet är det dock viktigt att samtliga inblandade följer allmänna råd men även de riktlinjer som tagits fram specifikt för dessa möten. Kontakta sektionschef på boendet om du vill veta mer.
Regeringen införde nationellt besöksförbud på äldreboenden från den 1 april. Det förbudet gällde till den 1 oktober. Detta för att skydda de äldre som är i riskgruppen och är som mest känsliga för infektioner.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla 70+ år eller de som tillhör en riskgrupp att ha begränsade sociala kontakter.
Covid-team är ett särskilt vårdteam som sätts in för att ta över hemsjukvård och hemtjänst för dem som uppvisar symptom eller har konstaterad coronasmitta. Teamet består av sjuksköterskor, fysio- och arbetsterapeuter och undersköterskor från Malmö stad samt läkare och en koordinator som är sjuksköterska från Region Skåne.
Vissa affärer har utökat sina öppettider endast för de som tillhör en riskgrupp. Malmö stad samordnar listan som uppdateras kontinuerligt och finns här ovan.
De som önskar fortsätta sin ledsagning har vi alternativa lösningar. Till exempel promenerar vi i en park, vid måltider hämtas mat och äter i hens hem. Vi undviker torg, shoppingcentra och restauranger.
Promenader med avstånd fungerar med de som kan gå själv utan stöd av ledsagare.
Från och med den 1 mars öppnar dagverksamheterna i Malmö igen. Öppettiderna kommer inledningsvis att vara förändrade till att vi erbjuder halvdagar istället för heldagar. Dagverksamheterna har vidtagit en rad åtgärder för att öka tryggheten och minska risken för smittspridning på dagverksamheten.
Inför öppnandet vill vi påminna om att Folkhälsomyndighetens restriktioner fortfarande gäller. Det är extra viktigt att vi fortsätter se till att vi är helt friska, noggranna med handhygienen och håller avstånd när vi nu får träffas.
För att minska risken för smittspridning kan du som är gäst inte åka tillsammans med andra gäster till dagverksamheten. Vi hjälper gärna till om du behöver hjälp med att boka färdtjänst.
Gäster och berörda anhöriga har kontaktats via telefon och brev med information om öppningen.
Om du har frågor kontakta någon av våra sektionschefer:
Lina Färdig Blazevic
0728-86 97 59
lina.fardig-blazevic@malmo.se
Sofie Törnqvist
0733-329422
Sofie.Tornqvist@malmo.se
Christel Stävås
0703-50 01 56
christel.stavas@malmo.se
På grund av smittoläget önskar en del att göra uppehåll av insatser från hemtjänsten. Exempelvis om man får hjälp med inköp på annat sätt.
Uppehåll görs enklast genom att kontakta hemtjänsten. Ingen behöver vara orolig att inte få tillbaka sin insats om man valt att pausa under rådande omständigheter.
Om uppehållet blir över tre månader görs automatiskt en uppföljning då insatserna antingen kan påbörjas igen, fortsätta pausas eller avslutas om behovet skulle ha upphört.
Mötesplatser och restauranger
Om mötesplatserna
Alla Malmö stads mötesplatser för seniorer är tillfälligt stängda. Om du har frågor eller vill prata en liten stund är du välkommen att kontakta mötesplatserna på telefonnummer 076-85 64 549, måndag till fredag klockan 08.00-16.30 eller ring till kontaktcenter på 040-34 10 00.
På grund av Folkhälsomyndigheten och Region Skånes skärpta råd (27/10) där ett av råden är att undvika att umgås med andra personer än de som man bor med eller träffar varje vecka, kommer mötesplatserna att förbi stängda tills vidare.
Mötesplatserna finns även på facebook, där de löpande delar tips och aktiviteter.
Mötesplatserna sänder även inslag i lokala Malmö mediakanal, varje vecka måndag till torsdag klockan 18.00, med repris klockan 09.00 dagen efter. Det bjuds på aktiviteter som Malmös historia, gympa och mycket annat. Inslagen är en del i programmet Angeläget med fokus på samhällsinformation i coronatider. Malmö mediakanal når 120 000 hushåll i Malmö, Lomma, Svedala och Burlöv. Kanalen hittas analogt i MKB:s nät samt via digitalbox ComHem: 451, Telia: 500, MKB: 199, Sydantenn: 199, Bredbandsbolaget: 299, Canal Digital 299.
Om restaurangerna
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens restauranger erbjuder just nu endast mat för avhämtning.
Vill du hjälpa till?
Malmös äldre behöver dig. Hälsa, vård och omsorg söker med kort varsel ett större antal medarbetare till både hemtjänst och vårdboende. Här kan du läsa mer och söka våra jobb.
Vi i Malmö stad är mycket tacksamma över att så många Malmöbor, företag och föreningar hör av sig till oss och vill hjälpa till med anledning av coronasituationen. Den solidariska kraften och medmänskligheten i staden framträder som tydligast i tider som dessa. Tillsammans är vi starka. Här kommer du till några organisationer
Information
Äldre tillhör de riskgrupper som är extra utsatta vid smittspridning. Därför pågår ett intensivt arbete i hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens verksamheter för att hindra smittspridning gällande coronaviruset (covid-19). Vi har en särskild tillsatt expertgrupp sedan slutet av feburari som arbetar med olika riskbedömningar, handlingsplaner. Vi följer noggrant Folkhälsomyndigheten och de regionala smittskyddsenheternas råd och rekommendationer timme för timme.
Riskbedömningar och handlingsplaner har gjorts i tre scenarier.
För privata vårdgivare
Information till privata vårdgivare med anledning av covid-19.