För dig som behöver stöd med anledning av corona och covid-19
Det finns stödtelefoner för både riskgrupper, anhöriga och allmänheten som du kan ringa till om du upplever oro på grund av coronautbrottet. Tillhör du en riskgrupp kan du också få hjälp med matinköp. Vissa affärer har även utökade öppettider endast för riskgrupper.
Sidan är uppdaterad senast: 2020-12-16 14:58
Rådgivning för anhöriga via telefon
Upplever du oro och behöver stöd och hjälp med dina frågor kan du som anhörig ringa till Malmö stad på nummer 040-34 10 00 och be att få bli kopplad till vår anhöriglinje som är öppen på vardagar klockan 08.00–16.30. Mer information om stöd till anhöriga.
Region Skåne och Skånes universitetssjukhus har öppnat en telefonlinje för dig som är orolig för din inneliggande närstående och behöver prata med någon. Deras kuratorer kan svara på frågor, ge stöd och information om hur vården på sjukhuset i Lund och Malmö fungerar. Observera att kuratorerna inte kan besvara medicinska frågor eller berätta något om enskilda patienter.
Närståendetelefon: 040-33 84 14
Telefontider: Måndag–fredag 09.00 till 12.00
MIND:s äldrelinje
MIND:s Äldrelinje är till för dig som är äldre och mår psykiskt dåligt och behöver någon att prata med. Äldrelinjen erbjuder medmänskligt stöd samt någon som lyssnar, reflekterar och bekräftar.
Röda korset
Röda korset hjälper personer som är 70+ och/eller i riskgrupp och som är i behov av hjälp med inköp av mat.
Stöd från Svenska kyrkan
Svenska kyrkan erbjuder samtalsstöd och vid behov erbjuds även stöd med mat och att hämta ut medicin.
Du kan samtala med en diakon på telefonnummer 040-27 92 48.
Telefontider: Måndag–fredag mellan klockan 10.00–12.00 och 13.00–15.00 samt helger klockan 13.00–15.00.
Ungdomar och unga vuxna kan vända sig till Kraftstationen på telefonnummer 076-89 16 89.
Jourhavande präst når du via 112 mellan klockan 17.00–08.00.
Uppdrag Psykisk Hälsa – stödlista
Uppdrag Psykisk Hälsa har samlat information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider riktat till barn, ungdomar, vuxna och äldre.
Rekommendationer med inköp av livsmedel
Vissa affärer har utökat sina öppettider endast till dig som tillhör en riskgrupp. Malmö stad samordnar listan som uppdateras kontinuerligt. Med reservation för eventuella ändringar.
Om du är hyresgäst hos MKB
Du kan få hjälp med matinköp via ett samarbete mellan MKB och Skånes Stadsmission. MKB kontaktar alla hyresgäster över 70 år för att erbjuda hjälp med exempelvis inköp av mat och medicin.
Apotek med hemleverans
Nedan listas apotek där du kan handla både online och i fysisk butik via ombud som har fullmakt. Du som som vill ge en annan privatperson fullmakt att sköta dina apoteksärenden kan fylla i en blankett eller använda tjänsten Läkemedelskollen hos eHälsomyndigheten.
Observera att apoteken nedan inte har speciella öppettider för riskgrupper.
Hjälp från Hyresgästföreningens volontärer
Via sitt initiativ Goda grannar mobiliserar Hyresgästföreningen lokala hjälpinsatser till de riskgrupper som i dagsläget inte kan leva sina liv som vanligt. Behöver du eller någon du känner hjälp i vardagen med att exempelvis handla matvaror, gå ut med hunden, slänga sopor, hämta paket och viktiga mediciner? Hör av dig till Hyresgästföreningen så försöker de matcha dig med volontärer nära dig.
Kulturakuten
Kulturakuten erbjuder filmad kultur på nätet. De har samlat allt från konserter och guidade turer till föredrag och djupdykningar bakom kulisserna. Du kan ta del av alltihop via din digitala enhet.
Bokpåsar för dig i riskgrupp
Du som är i riskgrupp kan beställa take away-påsar med böcker och ljudböcker – utlånade och klara – för upphämtning på biblioteket av anhörig eller annat ombud.
Få böcker levererade hem
Har du svårt att ta dig till biblioteket? Då är vår kostnadsfria Boken kommer-service något för dig.