Boka anläggningar under coronapandemin – frågor och svar
Fritidsförvaltningens inomhusanläggningar är öppna för föreningsverksamhet (träning) för barn och unga födda 2002 eller senare. Inomhusanläggningarna är också öppna för yrkesverksam elitidrott. Detta gäller i första hand till och med 31 mars, 2021.
Fritidsförvaltningens utomhusanläggningar är öppna för bokning av föreningsverksamhet (träning) oavsett ålder och serietillhörighet. Detta gäller från och med 31 mars 2021.
Matcher, tävlingar och evenemang tillåts endast för yrkesverksam elitidrott.
Föreningslivet har ett ansvar att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och idrottsförbundens riktlinjer.
Anläggningar är öppna för yrkesverksam elitidrott. Fritidsförvaltningen utgår under denna period från Riksidrottsförbundet samt respektive specialförbunds definition av vilken verksamhet som är yrkesverksam elitidrott. De som enligt förbunden räknas som yrkesverksamma elitidrottare tillåts att träna oavsett ålder. Matcher, tävlingar och evenemang tillåts endast för yrkesverksam elitidrott.
Ja, tider som är bokade tider inomhus för aktiva födda 2002 eller tidigare ska avbokas fram till och med 31 mars. Detta gör ni via IBGO eller mail till bokningsenheten, booking@malmo.se.
Den 18 februari meddelade regeringen att rekommendationerna om stängda kommunala inomhusanläggningar förlängs – men med undantag för barn födda 2002 och senare. Denna rekommendation gäller till och med den 31 mars.
Eftersom smittläget i Skåne fortsatt är allvarligt ser Malmö stad det inte som lämpligt att öppna upp för verksamhet för samtliga grupper och anläggningar på en och samma gång. Öppning av anläggningar sker därför successivt.
På inomhusanläggningarna är det är möjligt att boka nya träningstider i fritidsförvaltningens anläggningar för föreningsverksamhet för barn och unga födda 2002 eller senare.
På utomhusanläggningarna är det möjligt att boka in nya träningstider för föreningsverksamhet oavsett ålder och serietillhörighet.
Matcher och tävlingar som är planerade av nationellt förbund för utövare på yrkesverksam elitidrottsnivå beviljas.
Matcher, träningsmatch eller tävlingar som är godkända av idrottens specialförbund bokas in enligt ordinarie bokningsregler.
Omklädningsrum på idrottsanläggningarna är stängda på obestämd tid och är endast öppna om det inte finns andra toaletter att tillgå. På en anläggning ska det erbjudas möjlighet att tvätta händerna, eller så ska det finnas handdesinfektion.
Ni kommer få en skriftlig varning och upprepade förseelser kan leda till att er förening stängs av från fritidsförvaltningens anläggningar i framtiden.
Fritidsförvaltningens anläggningar är öppna för undervisning oavsett ålder. Lektionstider påverkas inte av den förlängda stängningen. Skolverksamhet omfattas inte av pandemilagen och det fastställda maxantalet i anläggningarna.
Regeringens nya pandemilag trädde i kraft 10 januari 2021. För gym, badhus och sportanläggningar innebär lagen att det nu blir obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Maxantalet ska dokumenteras, får inte överskridas och för besökare så ska det skyltas vid alla entréer vilket maxantalet är. Det ska erbjudas möjlighet att tvätta händerna, eller så ska det finnas handdesinfektion. Länsstyrelserna har tillsynsansvaret för att se till att pandemilagen följs. Om bestämmelserna inte följs kan länsstyrelserna besluta om förelägganden som får förenas med vite.
Fritidsförvaltningen har i varje anläggning satt upp affischer med uppgift om hur många personer som samtidigt får vistas i lokalen. Beräkningen är gjord utifrån pandemilagen (10 kvadratmeter per person).
Maxantal personer för varje idrottsanläggning (excel, 22.2 kB)
Maxantalet per anläggning är den lägsta siffran utifrån de lagar som gäller för anläggningen. Ni som förening ansvarar för att er verksamhet bedrivs på ett smittsäkert sätt och följer Folkhälsomyndighetens och idrottsförbundens föreskrifter, allmänna råd och riktlinjer.
Med stöd av den nya pandemilagen har regeringen fattat beslut om att rättsligt bindande regler införs för platser för privata sammankomster från och med den 10 januari. Det innebär att det vid privata sammankomster i festlokaler, föreningslokaler och andra platser som hyrs ut införs en deltagargräns om max 8 personer. Det handlar om privata sammankomster som sker i en hyrd lokal. En föreningsdriven medlemsaktivitet är inte en privat sammankomst och omfattas inte av pandemilagens begränsning om 8 personer. För föreningsdrivna medlemsaktiviteter finns andra regler, t ex utfärdade av förbund.
Se också frågan ovan om maxantal i fritidsförvaltningens anläggningar för mer information om vad som gäller för föreningsaktiviteter.