$left
$middle
Ritning elledningar.
Ritning elledningar.

Elteknik

På inriktningen elteknik lär du dig om produktion, installation och distribution av el-, energi- och kommunikationsnät. Du kommer lära dig hur man installerar elanläggningar och eldistributionsnät och hur man bygger ett datanät. Samt att du får kunskap om olika säkerhetsregler.

Om inriktningen

Som installationselektriker jobbar du främst med att utföra elinstallationer i olika byggnader till exempel nybyggnation, villor, industrier, sjukhus med mera. Det kan bland annat vara arbetsuppgifter som att installera diverse apparater såsom strömbrytare, lampor eller värmepannor. Det ingår också att dra ledningar, montera el-centraler, installera larm- och säkerhetsutrustning med mera.

Som servicetekniker kan du få åka hem till privatpersoner och åtgärda fel som uppkommit eller byta ut trasiga komponenter. Inom branschen är det viktigt med ett professionellt kundbemötande då du i ditt arbete kommer att möta både företagskunder och privatpersoner.

Du som går el- och energiprogrammet erbjuds 15 körlektioner och körkortsteori.

Certifierad elektriker

För att få arbeta som certifierad elektriker behöver du först arbeta 1600 lärlingstimmar på en arbetsplats, därför gör du ett teoretiskt yrkesprov i årskurs 3. När du är godkänd på yrkesprovet och gjort dina 1600 timmar skickar du in din lärlingstid till ett förbund som ger dig ditt intyg med certifikat.

Yrkesutgångar

Efter studenten kan du bland annat arbeta som installationselektriker, servicetekniker eller larm-och säkerhetsinstallatör. Du kan också fortsätta med att studera på yrkeshögskola.

Arbetsplatsförlagt lärande – apl

Av utbildningstiden är minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande (APL). Skolan har kontakt med ledande branschföretag.

Illustration på röd bakgrund föreställande en mobiltelefon samt ett öppet kuvert innehållande en bild på ett
snabel-a.

Vill du veta mer?

Undrar du något om fordons- och transportprogrammet? Vår studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig med svaren. Kontakta Frida Cavander, 0709-80 04 59 om du har frågor om utbildningen.

Kontaktinformation och länkar

sv