$left
$middle
En elev iklädd vit blus och svart kavaj står vid en mikrofon och talar i en ljus inomhusmiljö.
En elev iklädd vit blus och svart kavaj står vid en mikrofon och talar i en ljus inomhusmiljö.

Samhällsvetenskapsprogram med internationell specialisering

För dig som vill ha en tydlig internationell prägel på hela din utbildning erbjuder Malmö Borgarskola samhällsvetenskapsprogrammet med internationell specialisering.

Om inriktningen

Samhällsprogrammet med internationell specialisering (SI) är en universitets- och högskoleförberedande utbildning på svenska. SI har egen sökväg till Malmö Borgarskola och är för dig som är nyfiken på världen och vill ha en tydlig internationell prägel på hela utbildningen. Du kommer att få en fördjupad förståelse för internationella frågor inom bland annat politik, historia och ekonomi. Du kommer även att möta ett internationellt perspektiv i flera av de kurser du läser.

  • SI erbjuder studieresor och studiebesök inom och utanför Sverige. Bl.a. har SI-elever genomfört en studieresa till det politiskt och historiskt intressanta Berlin i Tyskland.
  • Deltagande i vårt populära FN-rollspel.
  • Du som läser SI blir väl rustad för vidare studier som rör exempelvis statsvetenskap, freds- och konflikthantering, juridik, miljö- och klimatfrågor samt mänskliga rättigheter och humanitära frågor både vid svenska och utländska universitet.

Programfördjupningar

Internationella relationer

Kursen handlar om freds- och konflikthantering, det vill säga hur vi försöker skapa en värld utan krig och konflikter. Vi studerar forskning, teorier och vetenskap som bidrar till att förklarar varför länder och organisationer som EU och FN finns och vad de har för syfte, inte minst för att få en hållbar fred.

Global historia

Kursen handlar om områdena bortom Europa. Bland annat studerar vi Afrikas, Kinas och Japans historia samt olika konflikters historia.

En global och hållbar värld

Kursen handlar om hur vi uppnår en produktion, en global handel och en samhällsplanering som är hållbar socialt, ekonomiskt och ekologiskt.

Forma din utbildning

Vill du färga dina studier än mer internationellt så erbjuder vi studier i engelska till högsta nivå och naturligtvis fortsättningsstudier i moderna språk som spanska, franska och tyska. I de sistnämnda ingår en studieresa det avslutande året till Spanien, Frankrike alternativt Tyskland.

Möjlighet till att författa fördjupande arbete inom det språk du valt kommer att erbjudas och du kommer att kunna skriva ditt gymnasiearbete på engelska. Vissa individuella val erbjuds också på engelska.

Efter gymnasiet

På Malmö Borgarskola arbetar vi alltid med att förbereda dig för framtida universitetsstudier. Dels innebär det att ge ämneskunskap på en hög nivå, dels innebär det att vi arbetar så som man förutsätts kunna arbeta på universitetet.

För dig som läser samhällsprogrammet internationell specialisering (SI) innebär det att du blir väl rustad för vidare studier i t.ex. juridik, statsvetenskap, nationalekonomi, miljö- och humanitära frågor både vid svenska och utländska universitet.

Du förbereds för eventuellt framtida arbete på arbetsplatser såsom EU, FN och andra internationellt präglade organisationer. Är du samhällsvetaren som är nyfiken på världen – välkommen till SA med internationell specialisering (SI) på Malmö Borgarskola.

Illustration på mörkgrön bakgrund föreställande en mobiltelefon samt ett öppet kuvert innehållande en bild på ett
snabel-a.

Vill du veta mer?

Undrar du något om samhällsvetenskapsprogrammet? Vår studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig med svaren. Kontakta Charlotte Reic, 0768-99 28 43 om du har frågor om utbildningen.

Kontaktinformation och länkar

sv