$left
$middle
Ett barn leker med en leksaksbil. 

Barn- och fritidsprogrammet

Gillar du att inspirera och leda andra människor? Vill du ha ett aktivt yrke där du får jobba med människor i alla åldrar? Då är barn- och fritidsprogrammet ett passande val för dig.

Barn- och fritidsprogrammet präglas av möten med människor i olika situationer. Oavsett inriktning så leder våra utbildningar till en yrkesexamen där det finns stora möjligheteratt få arbete direkt efter avslutad skolgång.

Våra inriktningar

Fritid och hälsa

Inriktningen passar dig som gillar träning, friskvård och hälsa. Du bör också tycka om att inspirera och leda andra människor. På Pauliskolan kommer du att få en grundläggande utbildning som ger dig goda grunder till att söka jobb på gym. Efter din gymnasietid har du en bra bas som förbereder dig för att ta dig vidare mot ett yrke som personlig tränare, PT.

Pedagogiskt och socialt arbete

Inriktningen pedagogiskt och socialt arbete passar dig som tycker om att jobba med människor i alla åldrar. Du får kunskaper om och tränas i hur du bemöter människor i olika situationer. Du får också kunskap om olika pedagogiska verksamheter och kommer att arbeta med att möta och leda grupper i förskolan, skolan, fritidsgårdar och så vidare. Du kan också välja att gå vår väktarutbildning och bli certifierad väktare.

Detta läser du

Under året

År 1

Under första året läser samtliga elever gemensamma kurser.

Du har också din första APL-period under detta år. Första året har samtliga elever i åk 1 APL på förskola. Du kommer att vara på en avdelning där barnen är mellan 1 och 5 år gamla.

Under vårterminen väljer du vilken programinriktning du vill gå. Innan du gör detta val anordnar skolan en dag, där du får tillfälle att lyssna till och träffa människor som arbetar inom våra olika inriktningar. Exempelvis kan du få träffa väktare, personlig assistent, barnskötare och personlig tränare.

År 2

Under årskurs 2 läser du de kurser som ingår i den inriktning du valt.

Under andra året har du också arbetsplatsförlagt lärande i 5 veckor.

År 3

Under ditt tredje år fortsätter du att läsa dina inriktningskurser.

Under tredje året har du 9 veckors APL. Praktiken är uppdelad på höst- och vårtermin.

Du gör också ditt gymnasiearbete. Oftast görs detta i samband med din APL

Utbildningen passar dig som vill arbeta med barn, ungdomar och vuxna inom pedagogiska eller sociala yrken. Här kan du också välja att läsa till certifierad väktare eller läsa en förberedande utbildning mot personlig tränare.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

När du väljer ett yrkesprogram som Barn- och fritidsprogrammet har du goda chanser att gå rakt ut i arbetslivet. Alla våra elever på barn- och fritidsprogrammet har minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) under sina 3 studieår.

Genom din APL får du möjlighet att knyta kontakter med yrkeslivet. Flera av våra elever har direkt efter studenten fått erbjudande om jobb på sin tidigare APL-plats

Grundläggande högskolebehörighet

Barn och fritid är ett yrkesprogram, men från och med läsåret 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket också ger dig möjlighet att plugga vidare om du vill det.

Efter gymnasiet

Du kan studera vidare OKeller söka jobb som barnskötare, elevassistent, väktare eller jobba på gym.

Kontaktinformation och länkar

sv