$left
$middle
En elev i militäruniform och keps tittar leende rakt in i kameran. I bakgrunden syns skolfasad och ingång.  

Bernadottegymnasiet

Bernadottegymnasiet är en profil på inriktningen beteendevetenskap. Som en av få skolor i Sverige erbjuder vi en profil som förbereder elever för utbildning eller arbete inom uniformsyrken.

Om du gillar äventyr, är intresserad av beteendevetenskap och gillar idrott och friluftsliv är detta en utbildning för dig!

Om inriktningen

Utmärkande för profilen Bernadotte är att du förbereds för en utbildning till och/eller arbete inom något av de uniformsyrken som vi samarbetar med.

Samtliga yrken du förbereds för är aktiva yrken där kontakten med samhället och människan är central. Ledarskap, samhällsengagemang och uniformsintresse är programmets inriktning.

Utbildningen omfattar även hjärt- och lungräddning samt att pröva för livräddningscertifikat.

Samarbete med yrkeslivet

Representanter för uniformsyrken, så kallade yrkesmentorer, deltar varje vecka i undervisningen. Du träffar dem också genom praktisk verksamhet, myndighetsbesök, gymnasiearbete och deltagande i de uniformerade myndigheternas fortbildning, så kallad figurantverksamhet.

Skolan samarbetar med: Försvarsmakten, Kriminalvården, Kustbevakningen, Polisen, Räddningstjänsten och Tullverket.

Vi samarbetar också med Bernadottegymnasierna i Boden, Göteborg och Stockholm och årligen genomförs Bernadotteolympiaden då elever möts för teambuilding och tävling. Vi samarbetar också med skonerten HMS Falken och har flera år i rad kunnat erbjuda en seglats på Medelhavet för våra elever.

Antagningen till Bernadottegymnasiet görs genom betyg.

  • Du bör ha intresse och lämplighet för uniformsyrken
  • Samhällsengagemang
  • Intresse för idrott och natur- och friluftsliv.

Forma din utbildning

Inom ramen för individuella val kan du exempelvis läsa idrott och hälsa där du förbereds fysiskt för ett uniformsyrke samt naturguidning där friluftsliv och överlevnadskunskap ingår.

Demokrati och mänskliga rättigheter

Om du vill bli antagen till Bernadottegymnasiet ska du medvetet ha tagit ställning mot främlingsfientlighet, droger och våld och arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter.

Illustration på mörkblå bakgrund föreställande en mobiltelefon samt ett öppet kuvert innehållande en bild på ett
snabel-a.

Vill du veta mer?

Undrar du något om Bernadottegymnasiet? Vår studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig med svaren.

Kontakta Kaltrina Leskovci, 0733-03 54 35 om du har frågor om utbildningen.

Kontaktinformation och länkar

sv