Produkt- och maskinteknik, lärlingsutbildning
Gillar du digitala maskiner och vill arbeta praktiskt med dem?
Då kan inriktningen produkt och maskinteknik på industritekniska programmet vara något för dig.
Om inriktningen
På industritekniska programmet med inriktning produkt och maskinteknik får du en bred kunskap om hantering och bearbetning av olika material samt hur olika verktyg och industriella utrustningar ska hanteras. Du kommer lära dig att använda både manuella handmaskiner som svarv- och fräsmaskiner men också större produktionsmaskiner som CNC-maskiner och robotar.
På inriktningen kommer du få lära dig att läsa ritningar och därefter tillverka produkter, på ett säkert och miljömedvetet sätt. En annan viktig del som du lär dig är CAD/CAM- teknik, som är datorbaserade ritningar som överförs till datorstyrda produktioner.
Vi varvar teori och praktiskt arbete, teorin får du i skolan och de praktiska delarna arbetar du med ute på APL-platsen.
Yrket ställer krav på dig att vara teknisk och praktiskt lagd, vilket du tränas i under hela din utbildning.
Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel låssmed, CNC-operatör, maskinreparatör, produktionstekniker och verktygsmakare.
Låssmed
På inriktningen produkt och maskinteknik kan du utbilda dig till låssmed. Denna låg tidigare under hantverksprogrammet.
Gillar du att arbeta med händerna är låssmed ett perfekt yrke för dig. Som låssmed gäller det både att vara teknisk och praktiskt lagd då det innebär att du tillverkar låscylindrar, kopierar nycklar, monterar dörrstängare, larm och kassaskåpslås samt att du servar och installerar produkter som skyddar mot inbrott efter kundens önskemål.
Yrket ställer krav på dig att vara social och serviceinriktad, vilket du tränas i under hela din utbildning. Genom APL, uppgifter och teori kopplade till branschen skapar du dig en god uppfattning om hur arbetslivet fungerar.
Ett urval av de kurser du läser är:
Datorstyrd produktion1-3, produktionsutrustning 2, CAD 1-2 samt CAD/CAM.
Praktik
Under utbildningen går du som lärling ute på en APL-plats, vilket ger dig en stor chans till arbete efter studenten om du visar framfötterna ute på industrierna. Du är ute på en APL-plats 2-3 dagar i veckan, där får du möjligheten att utveckla dina kunskaper inom produkt och maskinteknik både manuellt och med hjälp av robotar som du lär dig manövrera.
Genom APL, uppgifter och teori kopplade till branschen skapar du dig en god uppfattning om hur arbetslivet fungerar.
APL-platsen förläggs ute på ett industriförtag alternativt ett låssmedsföretag om man valt den inriktningen.
Vill du veta mer?
Undrar du något om industritekniska programmet? Vår studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig med svaren.
Kontakta Desiree Gazzoli, 0729-66 58 67 om du har frågor om utbildningen.