Boktips: När barnen berättar

Barn funderar över livet. De tolkar sin omvärld och försöker förstå stort som smått – det gäller även de allra yngsta barnen.

Här är tre boktips som skildrar tre barns berättelser som lyfter perspektiv som anknytning, personlighet och meningsskapande. Familjekonstellationer beskrivs med normkreativitet och de känslor och funderingar som belyses är ypperliga grogrunder för eftertanke och samtal. Igenkänning och identifikation leder till nya och fler berättelser.

OM DAGEN TAR SLUT

Lisa Hyder och Per Gustavsson, Bokförlaget Opal

Att förstå det abstrakta lyfts i Om dagen tar slut. Huvud­personen blir väldigt orolig när Fannys pappa säger att världen kommer att gå under. När och hur kommer det att hända? Ingen har ett riktigt svar, inte herr Capello i leksaksaffären och eftersom det är sommarlov kan inte heller fröken Anita hjälpa till. Tänk om detta blir den sista sommaren, och lillebror som bara levt en enda sommar! Det finns ju så mycket kvar att uppleva. Som kärleken, och att bli sophämtare. Funderingar och känslor speglas i uppslagen som ömsom varma och fantasifulla och ömsom lite dystra. Till slut kan mamma ge trygghet och lugnande besked.

TITTA HAVET

Åsa Mendel-Hartvig och Maija Hurme, Olika förlag

I Titta havet ger sig en liten person ut på utforskande vid stranden. Hen aktiverar alla sina sinnen och bekantar sig med den nya platsen genom att lukta, känna, smaka och iaktta. Mellan varven tankas det omsorg och bekräftelse från en nära vuxen. Det är färgglada bilder och upplevelser som kläs poetiskt med enkla ord: sten, tång, usch, våg, kram, mammor.

NINNA OCH SYSKONGRODDEN

Matilda Ruta, Natur & Kultur

Ninna är finurlig och påhittig. Hon har egna hypoteser om livet, både det synliga och det abstrakta. Snart ska hon bli storasyster vilket hon förstår långt innan de vuxna berättar. ”När mammor har bebisar i magen är det hemligt. Men det märks ändå. Dom kräks, slutar röka, skrattgråter och pussar en på huvudet åtta gånger.” Detaljrika illustrationer med humor och innerlighet gestaltar Ninnas funderingar i Ninna och syskon­grodden. Till exempel hur syskonkärleken växer fram: ”Nu är du här. Du är prickig. Och du tittar på mig. Och vi är precis likadana.” Det blir tydligt att relationer är värdefulla och innebär ansvar.

sv
sv