Boktips: Lär och lär ut med barnlitteratur

Nyfikenhet och upptäckarlusta är grundstenar i en lyckad lärprocess. Få saker stimulerar detta som riktigt bra barnlitteratur. Malin Bejram Ellström, språkutvecklare, tipsar.


Vi erövrar vår omvärld genom att utforska och erfara. Tillsammans med andra blir upplevelser och utmaningar fler. Humor, nyfikenhet och förundran bidrar till nya tankespår. Barnlitteraturen kan vara ett ypperligt tillägg i lärmiljöer och projektarbeten för alla åldrar i förskolan. Samtidigt erbjuder den ett nyanserat språk och stimulerar fantasin.

Vi odlar smultron

Sarah Vegna och Astrid Tolke

Olika förlag

Att odla smultron hemma med pappa kan förvandla en vardagssyssla till ett äventyr. Bilderna i "Vi odlar smultron" förstärker det enkla språket och ger uppslag till intressanta samtal. Den observante urskiljer de detaljer som träffsäkert beskriver situationen och personerna. Ansiktsuttryck och samspel skildras med humor och värme. Illustrationerna ger tips på olika kärl att odla i, vilka redskap vi kan använda och hur växtprocessen går till. Det är en bok att läsa och inspireras av, för både de yngsta och de lite äldre.

Säg Oh

Hervé Tullet

Alfabeta bokförlag

Vi uppmanas att sätta fingret på en blå prick och säga ”oh”. Sedan ger vi oss ut på ett musikaliskt äventyr som vi själva tonsätter med ljud efter uppdrag i boken. "Säg oh" väcker nyfikenhet från första sidan. Vi experimenterar med den egna rösten och leds i tempo, takt och styrka genom att följa linjer, streck och vågor i musikaliska mönster. I mötet med en röd vän, Ah, startar ett spännande samspel. Denna interaktiva bok inspirerar till att levandegöra musiken med kroppen, med färger eller med olika instrument och inbjuder till inkluderande upplevelser för alla barn.

Fantastiska fakta om djur

Maja Säfström

Natur & Kultur

Visste du att bin aldrig sover, att myror bugar för varandra när de möts och att bläckfisken har tre hjärtan? "Fantastiska fakta om djur" serverar anekdoter om olika djur; varje uppslag presenterar ett nytt djur i tecknad form, samt några oväntade fakta handskrivna med versaler. Färgskalan är svart och vit. Det här är en bok att bära med sig genom livet, att ta fram då och då och förundras över på nytt.

sv
sv