”Vi är ett sammansvetsat gäng”

Förskolläraren Susanna Klementsson Berg hyllar det sammansvetsade arbetslaget. Att ge ett arbetslag tid att arbeta ihop sig gynnar både barnen och förskolan, menar hon.

Susanna Klementsson Berg, förskollärare sedan 2005, arbetar sedan tio år på Pilängens förskola i ett arbetslag som består av tre förskollärare och en pedagog.

– Vi har alla gjort valet att utbilda oss och arbeta som pedagoger och det gör att vi har en gemensam, grundläggande syn på barn och på verksamheten. Vi är i åldrarna 32 till 61; olika kompetenser och erfarenheter är positivt för gruppen. Vår äldste kollega har fantastiskt värdefull erfarenhet att dela med sig av till oss, säger Susanna.

Eftersom arbetslaget jobbar i en renodlad femårsverksamhet tar de emot nya barn i augusti varje år.

– Det krävs en hel del för att en grupp på 27–35 femåringar som kommer till en helt ny avdelning ska känna sig trygga och fungera direkt. Vi är ett sammansvetsat gäng som vet var vi har varandra. Det gör att vi kan sätta igång varje termin med full kraft, menar Susanna och fortsätter:

– Vi jobbar med människor och det kan vara dränerande, därför är det viktigt att må bra i sin grupp och i sig själv. Jag upplever att vi har en stabil arbetsplats och det lyser igenom, vi litar på varandra och föräldrar känner sig trygga med oss. Och trygga föräldrar ger trygga barn.

LEDNING SOM LYSSNAR

Susanna berättar att det har funnits stunder då hon och hennes kollegor har behövt kämpa för att få behålla arbetslaget intakt.

– Då har vi fått ledningen att lyssna på oss. Det är viktigt att inte splittra välfungerande grupper – det måste få vara bra. Det är också en stor anledning till att man trivs och väljer att stanna på en arbetsplats, menar hon.

När Susanna och hennes kollegor behöver hjälp av resursteamet vänder de sig direkt till den specialpedagog som är kopplad till arbetslaget.

– Det är också för barnens bästa, det blir både tids- och informationseffektivt att inte behöva gå genom många led. Vi är måna om att effektivisera där det är möjligt, säger Susanna och avslutar:

– Det bästa med mitt arbete i Malmö stad är att jag trivs så bra i yrket och särskilt arbetslaget. Vi har ett professionellt förhållningssätt till varandra, mina arbetskamrater har blivit mina bästa vänner, men vi umgås inte utanför förskolan. Vår avdelning Blomsterängen är ett glatt ställe att vara på och det är roligt att gå till jobbet varje dag.

sv
sv