Boktips: Leken i boken

I leken kan fantasin få fritt spelrum. Vi kan bli vem vi vill och vad som helst kan hända. Tid och rum spelar ingen roll. Kan vi leka en bok? Ja, såklart! Med öppna sinnen och nyfikenhet dyker vi in i tre lekfulla berättelser.

Malin Bejram Ellström, språk­utvecklare, tipsar om tre lekfulla,
aktuella barnböcker.

En sur citron

Emma Virke

Lilla Piratförlaget

Kan tomater trumma? Kan äpplen sjunga? Vem är egentligen sur? I En sur citron leker vi med kropp och röst. I denna interaktiva bok är vi med från början till slut när grönsaker och frukter upptäcker tillsammans. De färgglada bilderna är lockande för ögat och den hårda kartongen gör boken hållbar för ivriga förväntansfulla fingrar.

Sagoyoga

Filippa ODEVALL

Karin Lundström, illustratör och fotograf

Bonnier Carlsen

Fantasi och föreställningsförmåga aktiveras i Sagoyoga. Vi rör oss i djungeln bland lejon och elefanter. Vi färdas över land och hav i luftballong. Vi till och med svävar i universum om vi vill. Tillsammans leker vi och levandegör med kroppen. Illustrationerna är inspirerande och ger uppslag till att skapa egna sago­äventyr. Förslag till rörelser presenteras och förklaras tydligt med ord och bild.

Harald och den lila kritan

CROCKETT Johnsson

Modernista

Om du hade en magisk krita, vart skulle den ta dig då? Harald och den lila kritan ritar sig fram i en magisk och förunderlig historia. Vi får följa Harald i månskenet; han lotsar oss genom skog och hav. Han tar sig kreativt över de hinder som uppstår på vägen innan han till slut ritar sig hem till sin säng igen. De lila kritstrecken som stegvis växer fram på den vita bakgrunden skapar förväntan hos läsaren. Den här berättelsen är faktiskt 64 år gammal och är nu för första gången tryckt på svenska i sin originalform.

sv
sv