Hög på lek

Tillitsverket är på besök i Malmö för att inspirera barn och pedagoger till den fria leken. Och som de inspirerar – fantasin flödar fritt och når nya höjder när barnen tar över och styr leken.

Barn och pedagoger från Knäbäcks förskola har samlats på Kreativt lärcentrum i Malmö. Det är Tillitsverket som står bakom dagens lekworkshop och titeln är ”Bara, bara, bara, leka, leka, leka”. I taket hänger färgglada, genomskinliga tygstycken som går ända ner till golvet. Några tygstycken är upphängda kring ett cykelhjul och täcker en koja som väcker nyfikenhet. I en hörna hänger korta tygbitar över en träställning. Två runda trasmattor fungerar som samlingsplats och flyttbar rekvisita. Rummet är i övrigt fritt från saker.

– Vi vill inspirera förskolor till att ha leken som ett förhållningssätt i vardagen, säger Anne Kivimaa, Tillitsverket.

– Vårt koncept handlar om inlevelse, att lita på fantasin och det skapande i människan, säger Stina Balkfors, Tillitsverket.

Det ligger förväntan i luften när en grupp fyraåringar och pedagoger samlas på trasmattorna. Barnen är iakttagande. Anne Kivimaa och Lisa Björfors leder barn och vuxna in i fantasins värld. De börjar röra sig och snart cyklar de flesta barnen runt i rummet. Ganska snart berättar Anne ett sago-äventyr om två barn som trotsar faror för att hämta hem ljuset till byn. Det är teater och två små dockor skuttar runt på gröna stigar och möter häxor och troll i jakten på ljuset. I sagans värld förvandlas de hängande tygerna i bakgrunden till en stor skog. Barnen lyssnar uppmärksamt, någon lägger sig bekvämt ner på mattan. Sagan slutar lyckligt, ljuset återvänder med barnens hjälp och det firas med en stor fest i byn.


Barnen kliver in i sagans värld

Halva gruppen följer Lisa när hon balanserar på smala sling-riga stigar, klafsar runt i träsk och hoppar på stenar för att inte ramla ner i vattnet. Allt i fantasin. De smyger, hör snarkljud och springer från den fiktiva häxan som sover i kojan. Barnen förvandlas till busiga trollungar, de är försiktiga och fnissiga. Något barn väljer att stå vid sidan av och betrakta de andra barnen, ett annat barn ansluter och tar vännens hand. Vinden tar i och gör att Lisa snurrar runt som ett virvlande löv, hon ramlar och plötsligt ramlar både barn och vuxna runt hej vilt i den starka blåsten. Det ligger glädje i luften. Både vuxna och barn bubblar av skratt. Nu är alla barnen med i leken och rör sig runt i fantasins värld. De ler och rullar runt i snön, gör snöänglar och åker skridskor på isen. Det är kallt och alla börjar hoppa sig varma.

– Vi hoppar upp till solen! Kan man det, undrar Lisa.

– Jaa, svarar en handfull barn.

– Brände ni er, undrar Lisa.

– Neej, ropar barnen i kör medan de fortsätter att hoppa högt.

Fantasin får fritt spelrum

Lekarna är många och avlöser varandra. Det är dags att samla stenar och ved. Plötsligt är det barnen som styr leken och energin når nya höjder. Tusentals stenar samlas in – så pass många att de blir till ett torn som blir en skorsten, perfekt att göra upp eld i.

– Vem har tändstickor, undrar Lisa.

– Jag har hundra tändstickor, säger Jonas, 4 år.

– Vi kan grilla korv. Jag har allt – korv, marshmallows och grillpinne, säger Jan, 4.

Andra barn kommer med bröd och ketchup. Medan de allra flesta njuter av den färdiggrillade korven kryper Yara, 4, in i kojan.

– Det här är min koja, säger Yara och tittar ut. Snart samlas en handfull barn i kojan tillsammans med Yara.

Många lekar på kort tid

Nu förvandlas kojan till en kristallgrotta fylld av skatter som barnen samlar ihop. Efter balansgång på regnbågen hoppar barn och vuxna ner på mattan som fungerar som flotte. Flotten välter och alla ramlar i vattnet. Anne och Lisa ger barn och pedagoger varsitt litet tygstycke. Klassisk musik flödar i rummet. Alla dansar virvlande runt i rummet med tygstyckena fladdrande i vinden. Energin är hög och stämningen uppsluppen. Några barn sätter sig ner och betraktar flödet i rummet.

Förmiddagen avslutas med en kort samling och en sista lek om att få såpbubblor att flyga högt. Barnen har fickorna fulla av diverse skatter och snart väntar nya fantasifulla äventyr ”hemma” på förskolan.

» Vårt koncept handlar om inlevelse, att lita på fantasin och det skapande i människan. «

Fakta: Tillitsverket

Tillitsverket är ett fritt initiativ som verkar för mänsklig hållbarhet genom mäns­kliga aspekter och förmågor som lek, tillit, kreativitet, skapande och samverkan. Tillitsverket startades för åtta år sedan av engagerade pedagoger, läkare, hantverkare, byråkrater, terapeuter, konstnärer och samhällsentreprenörer med en vilja att bidra till positiv samhällsförändring med lek och skapande som främsta verktyg. Läs mer på: tillitsverket.se

sv
sv