Juvel bakom rostig fasad

Förskolan Juvelen har fått nya lokaler. Meningarna om Kvarteret Sofias rostiga fasad går isär bland Malmöborna, men förskolan trivs. Här har de fått två innergårdar och stora gemensamma ytor.

Kvarteret Sofias innergård erbjuder gott om plats för lek för förskolans barn. I bakgrunden syns den omtvistade rostiga fasaden på huset som ritats av Tegnestuen Vandkunsten arkitekter. Frank och Finn gillar att leka i innergårdens trähus.

Förskolan Juvelen öppnade i nya ljusa lokaler intill Rörsjöparken i Malmö i februari 2019. När vi kommer på besök pågår inskolning för fullt i förskolan som har utökat från tre till fyra avdelningar och nu har plats för 90 barn.

– Jag tycker det är mycket charm i huset. Vi brukar säga att det kanske är Malmös fulaste hus men det har det finaste innehållet, menar Åsa Stålhammar, förste förskollärare på Juvelen.

Både Therese Slättman och Åsa Stålhammar ger en eloge till projektsamordnaren Petra Hedén på Malmö stad.

– Det vi har påverkat i den nya förskolan är själva innehållet. När det uppstår byggtekniska problem eller frågor är Petra bara ett samtal bort. Det gör att vi har kunnat lägga vår tid på barnen och pedagogerna, säger Therese Slättman, biträdande förskolechef.

 

Flerfunktionell mötesplats

Förskolan har fått ett eget kök som väcker barnens intresse då dofterna från matlagningen sprider sig i lokalerna. Ett inbjudande rum, Sagoteket, är fyllt av böcker, sittsäckar, bord och stolar. Det stora rummet i mitten av förskolan, Torget, sticker ut. Rummet fyller flera funktioner, utöver att det är förskolans matsal med ett stort antal stolar och bord. I en hörna av Torget finns ett grönt tyg som fungerar som en green screen som med hjälp av en iPad och en app gör det möjligt för barnen att gå in i roller och exempelvis gå runt i en värld fylld av dinosaurier. I en hörna fokuserar förskolan på lek med ljus i olika material och i en annan är det bygg och konstruktion som erbjuds. En stor rund matta blir en naturlig plats för samling.

– Det ska vara en inbjudande miljö men det får ta sin tid att bygga upp. Det är barnens engagemang som ska sätta sin prä gel på rummet. Utmaningen är att vi vill ha en pedagogisk verksamhet samtidigt som rummet fungerar som en matsal med bord och stolar, säger Therese och fortsätter:

– Det blir en intressant utmaning. Tanken är att ha ständigt pågående processer – materialet ska vara synligt så att alla barn kan ta del av det när de vill.

Bäddar för möten

Med Torget vill man skapa så många platser som möjligt i syfte att möjliggöra intressanta möten mellan barn i olika åldrar.

– Torget ska erbjuda samma lärandemiljöer som på enheterna men med annat innehåll. Vi ska kunna samlas kring ett ämne som exempelvis ljus eller återvinning och skapande, förklarar Therese.

Abbot, 5 år, ger tummarna upp för förskolans nya lokaler. Astrid, 5, som föredrar att rita tycker om att leka på Torget.

– Där finns det så mycket att leka med, säger Astrid.

– Här är jättefint och det är roligt att klä ut sig, säger Ellen, 3 år.

Hela förskolan delaktig i flytten

Juvelens medarbetare har varit delaktiga genom hela flyttprocessen, - i möten inför flytten, i beslutsfattande och uppföljningar.

– Vi i ledningen har satt vissa ramar vilket bidrar till att skapa trygghet. Vi förväntar oss exempelvis att en barngrupp alltid är ute på Torget. Sedan måste vi också utvärdera besluten tillsammans med pedagogerna och se hur det fungerar i verkligheten, menar Åsa.

– Det som tänktes ut i höstas kanske inte fungerar när vi är på plats, säger Therese.

Byggandet blev lek

Sedan beslutet om förskolans flytt har barnen följt byggprocessen och pratat med byggarbetarna. Inne på förskolan är det sedan dess lek med bygg och konstruktion som väckt mest intresse. Barnen har även varit delaktiga i vilka material som fick följa med till den nya förskolan.

– En enhet tog exempelvis med en korgstol som barnen tyckte var viktig, berättar Åsa.

Den stora gården i hyreshuset är till för förskolebarnen under dagtid, dessutom har de en egen uteplats en våning upp. Frank, 5, och Finn, 5, tycker om att leka utomhus och kryper gärna in i de små trähusen.

– Det är en väldigt fin utemiljö, som en liten oas inne på gården. Klätterställningen är på låg höjd vilket ger även de små barnen möjlighet att leka självständigt, säger Therese.

Åsa Stålhammar och Therese Slättman, är nöjda med flytten till Kvarteret Sofia.

Abbot och Karla förverkligar sina byggprojekt i en av
Juvelens ljusa lokaler.

Ted visar stallet som han har byggt till några djur.

– Förutom förskolan är hela staden bäst, förklarar Elisabeth.

» Jag tycker det är mycket charm i huset. Vi brukar säga att det kanske är Malmös fulaste hus men det har det finaste innehållet. «

sv
sv