Klimatsmart mat inspirerar

Louise Larsson och Lisa Boberg är kockarna som lockar barnen med genomarbetade måltider. De har full koll på varje ingrediens och uppmuntrar barnens nyfikenhet på mat.

» Vi har stenkoll på vad vi använder i maten. «

Kockarna Louise Larsson och Lisa Boberg har båda ett förflutet i restaurangbranschen. I april 2016 startade de köket på Svansjöns förskola. Som en del av förskolans personalstyrka är de med och påverkar den dagliga verksamheten.

– Vi håller till exempel i barnråd för fyraåringar tillsammans med förste förskolläraren. I femårs­verksamheten har vi pratat om våra sinnen: lukt, syn och känsel kopplat till just mat för att väcka barnens intresse för måltiden, berättar Lisa.

Påverkar barnens framtid

Louise och Lisa lagar all mat från grunden. Dagarna börjar klockan sju med att färdigställa de kalljästa surdegsbullarna till frukosten. De lägger mycket tid på att erbjuda en variation av grönsaker varje dag. Utanför fönstret i det rymliga köket har förskolan en egen odlingshörna för grönsaker. Att kunna påverka barnens framtid genom val av råvaror är en stark drivkraft hos kockarna.

– Vi försöker ge barnen bra mat som gör att de vänjer sig vid vegetariskt och grövre grönsaker, vi bakar exempelvis ofta rotfrukter i ugnen. Om vi får något över ska vi kunna använda det i en gryta dagen efter, säger Lisa.

– Vi har stenkoll på vad vi använder i maten, understryker Louise.

Som kockar i Malmö stad har Louise och Lisa utbildats i klimatsmart matlagning vilket har inspirerat dem att fortsätta utvecklas i den riktningen. De jobbar aktivt mot matsvinn, förvandlar och förädlar maten. Vegetariska biffar blir till mellanmål, surdegsbröd blir till ströbröd eller krutonger, nötkött byts ut mot hönskött eller vegetariska alternativ. Louise och Lisa kallar sig problemlösare. Båda har erfarenhet från restaurangbranschen vilket de har med sig när de dagligen serverar mat till 160 barn.

– Vi har ett stort egenansvar över det vi gör, det är vi som beställer råvarorna, skriver menyn och tillagar maten. Den friheten är guld värd och den växer man med, menar Louise.

– Framför allt är det väldigt roligt att ha förtroende från ledningen, det gör också att vi hela tiden jobbar framåt och utvecklas i vår roll, säger Lisa.

Sprider budskapet till andra

Kockarnas engagemang uppmärksammas och har bland annat lett till att de ofta tar emot studiebesök från andra förskolor. Louise och Lisa föreläser, deltar i styrgrupper och nätverksträffar kring klimatsmart mat och driver Instagramkontot @svansjokockarna. Förra året kom förskolan på nionde plats i White Guide Juniors kategori Årets offentliga hållbara restaurang.

– Det gör att man stärks som person och är ett kvitto på det vi faktiskt kämpar för, säger Louise.

– Nästa steg är att ta tillvara på grönsaker som inte kan säljas, köpa dem till ett bättre pris och förädla dem, säger Lisa.

sv
sv