Boktips: Hur känns det?

Känslor kan vara svåra att förstå. Särskilt känslor i nya situationer, känslor vi inte känner igen. De sprider sig i kroppen, ända ut i fingertopparna. Ibland fastnar de. Här lyfts detta ur barnens perspektiv, på ett sätt som bjuder in till samtal och eftertanke.

Malin Bejram Ellström, språkutvecklare, tipsar om tre lekfulla, aktuella barnböcker.

LEO OCH HANS LÄNGTAN

CAMILLA GUNNARSSON, EMMA GANSLANDT

IDUS FÖRLAG

En dag flyttar Leos pappa. Saknaden efter honom är oändlig. Det känns som ett längtans-stick i hjärtat. Dumma och arga känslor finns också. De är värre än längtans-sticket. Tänk om pappors kärlek till sina barn kan ta slut? undrar Leo oroligt. Berättelsen om Leo och hans längtan är ärlig och berör. Känslouttryck synliggörs i illustrationerna med vemod och finess. Leos tankar kläs i ord utan några värderingar. Längtan och saknad blir både obehagligt och fint.

STIG

ANNICA HEDIN, PER GUSTAVSSON

RABÉN&SJÖGREN

Stig finns inte längre. Istället finns nu ett hål som växer sig allt större. Hålet intar Stigs röda stol, väggen i rummet och gungan på lekplatsen. Hålet följer Stigs bror överallt, till och med in på toaletten. Sorgen är svår att hantera. Till slut släpps känslorna ut ur kroppen. Då försvinner också hålet som gestaltas i svart bland de i övrigt ljusa färgerna. Den sorgliga historien griper tag i läsaren genom den förtvivlan som speglas i text och bild. Samtidigt är boken ändå varm och hoppfull.

SÅNGEN FRÅN ANDRA SIDAN HAVET

EMMA VIRKE, FUMI KOIKE

LILLA PIRATFÖRLAGET

Farmor Räv berättar för sitt barnbarn Ritso om sin för länge sedan plötsliga flykt från ett liv till ett annat, långt hemifrån. Kärleken till musiken har stor plats genom hela berättelsen: ”Musik som både kan viska och vråla, vara stark och svag och berätta om alla sorters olika känslor.” Sången bor i Farmor Rävs hjärta och symboliserar saknad och längtan efter det liv som fanns då, på andra sidan havet. Vi bjuds in i ett poetiskt berättande och ett vackert bildlandskap som blandar det exotiska och det nordiska. Det är ett äventyr som präglas av vemod, kärlek och humor. Berättelsen inspirerar dessutom till eget musicerande.

sv
sv