Kära nån vilken succé!
Barn från Kryddgårdens förskola är inbjudna till sina äldre vänner på Blombukettens vårdboende. Sida vid sida upplever de en uppföljning på Expressteaterns interaktiva föreställning Kära nån.
Det är en solig dag. Utanför fönstret glöder trädens löv i höstens färger. Nio barn från Kryddgårdens förskola besöker Blombukettens vårdboende där sju äldre redan tagit plats i en halvcirkel i samlingsrummet. Barnen hälsar och småpratar med de äldre innan det är dags för Expressteaterns föreställning Kära nån. Det ligger förväntan i luften. Plötsligt dyker ett djur upp utanför fönstret. Vad var det? En älg, ropar barnen. Kanske var det ett rådjur, föreslår Vidisha Mallik från Expressteatern. Rådjuret, Victoria Dedekam, hoppar in genom dörren och smyger runt för att hälsa på publiken genom att busa och bli klappad. Hon norpar en blomma från bordsbuketten och barnen protesterar.
– Nej, aja baja, säger Imaan, 5 år och Asya, 4 år.
Rådjuret får en morot i utbyte mot blomman, försvinner ut ur rummet samtidigt som Vidisha interagerar med barnen. Hon ställer frågor och plockar upp ett imaginärt fönster ur fickan. Publiken, yngre som äldre, vecklar ut sina fönster, kikar igenom, öppnar dem och andas in den friska luften.
– Jag ser en spindel i mitt fönster, säger Ali, 5 år.



Likheter mellan generationerna
Föreställningen går över till Viola som får hemhjälp av Marit från företaget HHH, Härlig HemHjälp. Marit dammar hela publiken när hon virvlar in i rummet. Hon är så intensiv i sina rörelser att Viola tappar käppen och ramlar. Barnen som sitter närmast Viola plockar upp käppen och hjälper henne upp från golvet. Marit börjar ställa frågor till Viola och det visar sig att hon har varit på spännande äventyr i Afrika, Frankrike och Indien. Viola lär till och med Marit några uttryck på franska.
– Au revoir, säger barn och vuxna till Marit när hon går.
Viola undrar om de vet vem det var som var på besök.
– Det var HHH, säger Sanna, 4 år.
– Hon kommer och hjälper de som behöver lite hjälp, säger Jona, 5 år.
– Kärnan i föreställningen är att Viola och Marit börjar se varandra trots åldersskillnaden. Barnen observerar och ser att det finns likheter mellan dem själva och de äldre vännerna. Saker tar tid för både barn och äldre, som att knyta skorna, säger Vidisha som spelar Viola.



Spontant besök hos Ingrid
Några barn kan inte släppa tanken på att se hur de äldre bor, och efter föreställningen kommer en överraskning. Ingrid Åkesson som bor på Blombuketten går med på att visa upp sitt rum. Barnen jublar och Ingrid skrattar gott. Barnen åker hiss till andra våningen, passerar allrummet och går in i Ingrids rum. Där blir de stilla och betraktar storögt rummets inredning. Någon noterar att Ingrid har en apelsin och en väggtelefon, medan andra kommenterar hennes foton på hundar. Fulla av intryck tar sig barnen tillbaka till Kryddgårdens förskola.
– Det var så trevligt, hoppas att de kommer på besök igen, säger Ingrid.
– Barnen är så härligt spontana, säger Gunn som även hon bor på Blombuketten.





Tredje gången gillt
Det är inte första gången som barnen och de äldre möts. Barnen skickade vykort på alla hjärtans dag till sina blivande vänner som svarade med ett tackkort. Därefter möttes de på förskolan då en rörelsepedagog höll i ett pass kring kropp och rörelse. Två veckor innan dagens träff besökte de Expressteatern tillsammans för att se föreställningen Kära nån.
– Det blev en fin stämning och jag hoppas att vi ska få till fler liknande möten, säger Vidisha.
– Vi har planer på att fortsätta träffas på något sätt. Kanske kommer barnen till Blombuketten igen för att sjunga tillsammans med vännerna, säger Edyta Johansson, Kryddgårdens förskola.


Samverkar för generationsmöte
Äldre möter yngre är ett samverkansprojekt mellan förskoleförvaltningen, kulturförvaltningen och hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen. Syftet är att skapa nyfikenhet, förståelse, känslor och upplevelser. Irmeli Dahlbacka, kultursekreterare och samordnare, berättar att det startade med att förvaltningarna tog fram ett kort till alla hjärtans dag som barn från olika förskolor målade och skickade till tre vårdboenden. Boendet skickade därefter tackkort till barnen.
– Det väckte frågor hos barnen om livet och hur det är att bli gammal. När vi fick frågan från kulturförvaltningen om ett samarbete kring Expressteaterns föreställning ”Kära nån” så blev det naturligt att fråga just de förskolorna, säger Irmeli och fortsätter:
– Vi ville hitta mötet i det lilla sammanhanget mellan generationer och mellan olika förvaltningar, och det har varit självklart för alla att hjälpas åt.