Filmtips om längtan och väntan och presenter

Film förflyttar både stora och små till en annan värld. Genom att låta barn se, tolka och göra film kan barnens kompetenser, förmågor och berättelser synliggöras. Du hittar filmerna på skolbibliotek.malmo.se

Astons presenter

Regi: Lotta Geffenblad, Uzi Geffenblad

Längd: 9 min

Rekommenderad för barn från 3 år

Astons stenar är en vacker och välgjord kortfilm för de yngre barnen. Hunden Aston ska snart fylla år. I sin väntan och längtan slår Aston in allt han ser ifall att någon skulle ha glömt att han snart fyller år. När väl födelsedagen kommer är det inte presenterna som är mest intressanta, utan en planka lockar till spännande lek. Filmen ger plats för eftertanke kring bildspråk och inspirerar till flera roliga lekar och funderingar. På Filmcentrum.se hemsida under minibio finns filmhandledning med förslag på frågor och lekar.

Kuap – En liten historia om att växa upp

Regi och manus: Nils Hedinger

Längd: 7.38 min

Rekommenderad för barn från 2 år

Grodynglen ploppar ut ur sina gelepuppor och simmar runt i vattnet. Så händer något. Det börjar växa ut ben på alla utom ett litet yngel. Ynglet försöker hänga med sina vänner så gott hen kan. Till slut hoppar vännerna upp på land och det lilla ynglet får stanna kvar i vattenvärlden. Vi följer hur ynglet nyfiket utforskar sin värld. En enkel och optimistisk metafor kring att växa upp och som väcker frågor att prata om:

Vad gör grodynglet för att passa in? Behöver man vara som alla andra? Går det bra att hitta ett annat sätt som funkar lika bra? Kan grodyngel övervintra i vattnet? Vilka andra djur övervintrar?

sv
sv