Öppna förskolan öppnar dörrar
På Barnens hus pågår språkcirkel för föräldrar med barn upp till sex år och dagens tema är vardagssvenska. Aktiviteten är en del av samverkansprojektet Det tidiga livet.

Julia, 1,5 år och förskolläraren Ingrid Olsén möts i hallen på Barnens hus.
Samverkansprojektet Det tidiga livet är en del av förskoleförvaltningens arbete för ett mer jämlikt och socialt hållbart Malmö. Forskningen visar att förskolan har långsiktiga positiva effekter på barns lärande, utveckling och hälsa. Flera studier visar att förskolan är särskilt viktig för barn med sämre socioekonomiska förutsättningar. Syftet med projektet är att nå ut till fler familjer, främst nyanlända, asylsökande och familjer i utsatta områden och få dem att ta del av förskolans verksamheter.
Christine Eskilsson är biträdande förskolechef på öppna förskolan i Barnens hus.
– Genom öppna förskolan får barnen det pedagogiska sammanhanget och språkutveckling som är viktig redan i tidig ålder, säger hon och fortsätter:
– Föräldrar och barn får social samvaro och vi bjuder exempelvis in till informationsträffar av både pedagogisk och medicinsk art i olika samarbeten och förbereder både barn och föräldrar för förskolan.

Yallalotsarna Selwa Sadik, Sacdiyo Mohamed och Homaira Nomani jobbarför att få fler familjer till öppna förskolan.
Fångar upp fler barnfamiljer
I Det tidiga livet samarbetar förskoleförvaltningen med olika partners som Yallatrappan, ABF och Studieförbundet Vuxenskolan. Yallalotsar från Yallatrappan fungerar som brobyggare och hjälper sedan oktober 2019 familjer att komma in i samhället via öppna förskolan.
– Vi besöker olika platser, föreningar och barnavårdscentraler och lotsar familjerna vidare till öppna förskolan, säger Yallalotsen Sacdiyo Mohamed.
Yallalotsarna har olika språkkompetenser och fångar upp familjer, bygger relationer och tillit och skapar på så sätt goda förutsättningar för barns utveckling och lärande.
– Vi vill också berätta om skillnaden mellan öppna förskolan och förskolan. Här kan familjer komma in utan att stå i kö, säger Selwa Sadik, Yallalots. Hon fortsätter:
– Många känner sig trygga att prata på sina egna språk, och de vågar ställa frågor till oss som vi kan hjälpa till att besvara.
– Vi möter ett stort intresse från de personer vi möter och många vill ha adressen till någon av Malmös nio öppna förskolor, säger Homaira Nomani, Yallalots.

Eli, 2 år, målar med spelkulor.
En plats för alla barn
Det är fredag morgon klockan nio och familjecentralen och den öppna förskolan Barnens hus på Möllevångsgatan 24 i Malmö börjar fyllas med barn och föräldrar. I entrén hälsas besökarna välkomna på 35 olika språk – lika många som finns representerade bland besökarna. Barnens hus har flera rum med olika pedagogiska teman som syftar till att väcka nyfikenhet. Ett rum erbjuder kreativ lek med färger, vatten och sand. Här sitter Eli, 2 år, och hennes mamma Linda Gillgren. Eli har valt ut guld och silver och målar mönster med hjälp av rullande kulor i en låda.
– Det här är ett jättebra sätt att hänga med andra vuxna samtidigt som barnen kan leka. På fritiden umgås vi med föräldrar som vi mött på öppna förskolan, säger Linda Gillgren.
Henrik Schnell och dottern Julia, 1,5 år, är flitiga besökare på Barnens hus.
– Vi kommer ut och har något att göra som uppskattas av oss båda, säger Henrik medan Julia fixar i byggrummet.
– Bygga! Klappa lejonet, säger Julia.

Linda Gillgren och dottern Eli, 2 år, experimenterar med spelkulor och färger på Barnens hus.

Julia, 1,5 år, och hennes pappa Henrik Schnell uppskattar Barnens hus som mötesplats.
Språkcirkel pågår
I fikarummet sitter barn och vuxna runt ett bord. Det är dags för veckans en och en halvtimme långa språkcirkel som leds av Annette Hedén från ABF. Språkcirkeln som är en del av projektet Det tidiga livet riktar sig till dem som vill lära sig svenska, och som är hemma med barn i åldrarna noll till sex år. Samtidigt får föräldrarna lära sig mer om den svenska förskolan och hur man ställer sig i förskolekö. På dagens schema står vardagssvenska och att få igång det muntliga. Eftersom det är en öppen verksamhet vet de inte vem som kommer. Idag är Shawna Stilley och hennes barn på plats. Det är andra gången hon deltar i språkcirkeln. Barnen äter mellanmål medan de vuxna pratar.
– Det här är en bra plats. Det är enkelt för mig att komma hit med barnen och samtidigt träna på det svenska språket. Jag slipper vänta på att min man ska komma hem och ta hand om barnen, säger Shawna Stilley som växlar mellan svenska och engelska.

Yallalostarna Homaira Nomani och Sacdiyo Mohamed i samtal med deltagaren Shawna Stilley på veckans språkcirkel.

Språkcirkel pågår och vardagssvenska står på schemat.