Utforska drakarnas värld

Hallå där, Mario Castro Sepulveda på Teater 23, där närmare 2 000 förskolebarn kommer att se föreställningen Drakungar.

Mario Castro Sepulveda på Teater 23

Varför behövs nyskapande, utmanande och kvalitativ teater för barn i förskoleåldern?

– Det är en bra introduktion till att få en konstupplevelse. Och så får man en gemensam upplevelse att ta med sig till förskolan, med inspiration till egen lek och skapande. Man kan ta upp stora och små frågor: i Drakungar handlar det om syskonkänslor som kan skapa igenkänning, att känna avundsjuka inför att inte vara ensam med sin förälder längre. Om man inte följer med i den inre handlingen är det ändå häftigt att komma till ett rum helt anpassat för ens egen storlek, ålder och upptäckarglädje, det är även en estetisk upplevelse, inte bara pedagogisk.

Hur gör ni för att väga in barns och pedagogers tankar när ni tar fram föreställningar?

– Vi har alltid provpublik. I det här fallet har vi träffat Lindängehus förskola, först på förskolan där vi läst sagan, sen har vi introducerat scenografi, testat vilka material som är roliga att ta på, vad som känns spännande – lurvigt eller glatt. Sen introducerar vi musiken, och så har de fått rita drakar och fått komma och se repetitioner i ett tidigt skede. Det är en viktig chans för skådisarna att träffa målgruppen – har vi träffat rätt? De kan jobba vidare med tekniska saker som röstläge, hur man bäst levererar repliker, vilka rörelser man kan använda för en ordlös kommunikation.

Drakungar är en dramatisk historia, lite läskig! Hur har föreställningen tagits emot?

– Bara fint. Några har blivit ledsna och gått ut, en hel del blir kissnödiga för att det är så spännande. Det kan vara lite läskigt men vi har sett till att det inte är några problem att gå in eller ut och det finns personal i foajén. Här kan man också följa föreställningen filmad. Vi har tänkt mycket på närheten mellan pedagoger och barn i salongen: som pedagog sitter man inte mer än några platser från alla sina barn. Och efter föreställningen löser vi upp gränsen mellan scen och salong; barnen får lära känna skådisarna och leka i scenografin. Det finns ju en upphöjd dramatisk situation i att man sitter och betraktar när man ser en föreställning. Men i leken blir det på bådas villkor och man möts på ett helt annat sätt. Barnen som blivit lite rädda kommer oftast in då. Så lämnar man teatern med en positiv känsla – jag fick leka med drakmammans skatter!

FAKTA: DRAKUNGAR

En fantasyberättelse om syskonbråk och smådrakar. Spelas på Teater 23 i Malmö under 2020.

Berättelse och regi: Iben West

För åldrarna: 3–5 år

Längd: 45 minuter inklusive efterföljande lekpass

Biljetter för förskolor: www.kulturkartan.se, här finns även pedagogiskt brev och pysselmaterial att ladda ner.

sv
sv