En förskola på hjul

Sommaren 2020 gjorde öppna förskolan ett uppskattat nedslag i Kroksbäcksparken. Ett stort antal föräldrar och barn fick upp ögonen för förskoleverksamheten och dess pedagogik.

Sebastian Friberg är på plats med dottern Ellie, 1 år. Ellie tycker om att utforska omgivningarna och leka med de andra barnen.

Solen skiner från en klarblå himmel. Det är en behaglig dag i början av september. Ett stenkast från Kroksbäcks runda kullar står två lådcyklar parkerade intill en paviljong. Det är öppna förskolan på hjul som är på plats med tillfällig verksamhet. I och kring paviljongen hänger färgglada tygstycken och diverse bilder. Leksaker ringlar som en orm på marken. Här finns bland annat böcker, byggklossar och traktorer. Björn, 9 månader, och hans föräldrar Erika Giusti och Fredrik Önnhage är några av dem som är på plats. Erika håller i en bok och sjunger Lilla snigel akta dig för Björn som ljudar och ler.

– Här får vår son lära känna leken och se hur andra barn leker. Det är viktigt eftersom han inte har några syskon, säger Erika.

– Vi kan även passa på att ställa frågor om förskolan och få tips från personer som faktiskt är i verksamheten, säger Fredrik.

Erika Giusti med sonen Björn, nio månader.

Familjelotsar på plats

Pedagogerna Viktoria Ringqvist och Josefin Beischer och familjelotsarna Homaira Nomani och Sacdiyo Mohamed från Yalla Trappan är på plats.

– Vi ser ett stort behov av den öppna förskolan i Holma, Kroksbäck och Djupadal. Vissa dagar i somras hade vi 80 personer med barn i olika åldrar, säger Josefin.

Familjelotsarna som talar svenska, arabiska, somaliska och dari lockar familjer till öppna förskolan och svarar på frågor.

– Vi går även runt i området exempelvis till Äventyrslekplatsen strax intill för att tipsa familjer om att besöka oss, säger Homaira.

– Föräldrarna frågar mycket, och verksamheten blir som en övning inför förskolan, säger Sacdiyo.

Esra, 1 år, upptäcker klossarnas värld.

Öppna förskolan på hjul var välbesökt under sommaren.

Vattenfärger och penslar

Suhiyb, 2, kommer springande mot öppna förskolan. Det är tydligt att han vill delta i verksamheten. Mamma Shamso ­Hasan Aadan och lillasyster Esra, 1 år, i vagn kommer efter. ­Pedagogerna tar snabbt fram ett stort pappersark med vattenfärger och penslar till honom, de har koll på vad han vill göra. Intill en buske ligger kor, får, lejon och andra djur.

– Suhiyb tycker om djur och även om han inte kan prata så bra så kan han härma deras läten, säger Shamso.

Pedagoger och familjelotsar mötte barn och föräldrar i Kroksbäcksparken sommaren 2020.

sv
sv