Boktips: Trygga ord

Övergångar kan liknas vid broar till olika världar. Det kan vara att pendla mellan fantasi och verklighet, tid och plats, rädsla och mod. Tillit och relationer i barns närhet påverkar förtroendet för broarnas stabilitet.

Malin Bejram Ellström, språkutvecklare, tipsar om tre lekfulla, aktuella böcker.

När vi leker

Anna Lundgren och Mia Olofsson

Olika förlag

Barnen på en förskola funderar över vad fröken gör medan de leker ute i regnet. Fröken älskar djur och de fantiserar om att han ger sig ut på äventyr. ”Han färdas över haven, och letar efter krakar. Tar hit de värsta fallen, djuren ingen saknar.” På förskolans gård faller regnet och samlas till pölar. I barnens fantasi däremot förändras väder och miljöer i påhittiga scenarier. Detaljrika och färgstarka illustrationer med ett normkreativt fokus levandegör det poetiska och nyanserade språket.

När vi leker, Anna Lundgren och Mia Olofsson, Olika förlag

Syskonvecka

Matilda Ruta

Rabén & Sjögren

Mitt i de färgrika och sagolika naturkulisserna skildras syskonkärleken mellan Russin och Kanini som bor tillsammans varannan vecka. Russins längtan är oändligt stor när de inte ses. Russin gör allt för att bemästra saknaden efter storasyster och ordnar en fest för djuren i Strandskogen, men det blir inte detsamma utan Kanini. ”…Kanini kom inte i kväll heller för hon hade mammavecka.” Författaren och illustratören belyser barnets perspektiv och skapar igenkänning i ett spektrum av känslor kring övergångar som inte kan påverkas av barnet.

Syskonvecka, Matilda Ruta, Rabén & Sjögren

Dörren

JiHyeon Lee

Mirando bok

Om du vågar låsa upp den gamla dörren väntar spännande möten och äventyr. Boken saknar text, men de mjukt tecknade bilderna skapar inlevelse och förväntan. Krumelurer i pratbubblor öppnar för tolkningar. Vad ropar barnet med den blå rosetten? Vart är alla på väg, när de tillsammans men ändå i olika världar, vandrar på stora fältet? Detaljer i karaktärerna speglar historier och varje uppslag bjuder på flera möjliga berättelser. Bokens budskap är att våga utmana rädslor för att få ta del av oväntade upptäckter och nya vänskaper.

Dörren, JiHyeon Lee, Mirando bok

sv
sv