Resan som aldrig tar slut

Med förskolebussarna flyttas pedagogiken ut i naturen. Varje dag, året om tar förskolebarnen bussen till skogen, stranden, parken eller bokträdgården för att utforska och upptäcka naturens rika värld.

Barnskötaren Ilir Osmani som har kört förskolebussarna sedan 2013 är efterlängtad och möts av åtta förväntansfulla barn från Karlshögs förskola.


Barnen från Karlshögs förskola springer fram till Ilir Osmani och ger honom en stor kram innan de kliver på bussen som idag ska ta dem till Falsterbo. Ilir Osmani är barnskötare och har kört förskolebussarna sedan 2013. Han utgår från färdiga koncept för uteaktiviteter som anpassas efter förskolans önskemål. Han poängterar barnens inflytande – det är deras intressen som styr.

Idag skiner solen och det är nästintill vindstilla. Det ligger en förväntan i luften. Ilir plockar upp en mikrofon och hälsar barnen välkomna.

– Sitter ni bra, frågar han och fortsätter prata som en reseledare. Barnen och pedagogerna passar på att sjunga ”hjulen på bussen” under färden.

Kim och Astrid upptäcker spår i sanden. Charlie pekar ut riktningen mot havet.

Skogens material

Väl framme samlas gruppen i en solig glänta för en fruktstund. Här berättar Ilir tillsammans med Elinor Holgersson och Cathy Salvo från Karlshögs förskola om dagens upplägg. Idag är det stranden och naturmaterial som är i fokus. På frågan vad naturmaterial kan vara svarar barnen kottar, pinnar, sand, löv och groda. Efter en diskussion kommer man fram till att djur inte är naturmaterial. Idéerna sprutar och snart diskuteras det hur man kan göra pannkakstårtor av sand och löv och garnera dem med kottar.

Karlshögs förskola är på väg till stranden för att leta naturmaterial.

– Efter maten kommer vi att jobba vidare med färg och naturmaterial, säger Ilir.

Åtta nyfikna barn klättrar över höga sanddyner och tar sig så småningom ner mot havet.

Vem kan det vara som har gjort spår i sanden?

– Titta, fotspår där Majken är, säger Emmie-Lill och får Majken att flytta på sig.

Utrustade med hink och spade utforskar barnen det mjuka lagret av tång och gräs.

– Vi njuter i fulla drag när vi är ute med förskolebussen. Alla barnen samarbetar så bra och blir aldrig ovänner när vi är ute, säger Elinor.

Astrid och Kim hittar snäckor och andra fynd i tången. Det gäller att passa på. På somrarna är tången borttagen.

Kontakt med naturen

Det är inte varje dag solen värmer så här gott. Men Malmö stads fyra förskolebussar är ute i alla väder. När det är kallt är skogen extra populär.

– Det är fantastiskt i naturen och det gäller att anpassa sig. Ibland letar vi björnbär och hallon och när det är snö hittar vi spår från vildsvin och räv i snön, säger Ilir och fortsätter:

– Vi äter alltid ute, och grillar gör vi ofta. När det regnar sitter vi under vindskydd eller träd.

Ilir berättar om ett barn som grät av rädsla för mörker och monster i skogen.

– Vi lyckades vända rädslan till nyfikenhet, och nu tycker barnet att skogen är fantastisk. Jag får också sms från föräldrar som tackar för att deras barn kommer ut i naturen. Det gör också att barnen kan visa vägen för sin familj, säger han och fortsätter:

– Min förhoppning är att så många som möjligt ser fördelarna med utevistelse i naturen och att det speglas i den dagliga verksamheten för våra barn. Det blir som en resa som verkligen aldrig tar slut.

Emmie-Lill och Charlie klättrar i träd medan maten plockas bort och eftermiddagens aktivitet förbereds.

Fakta: Förskolebussarna


Förskolebussarna tar barnen till Bokträdgården, Gyllins trädgård, Torup, Falsterbo, Skrylle, Alnarp och Sibbarp. Det är återkommande resmål som barnen känner igen. I Bokträdgården möts barnen av Magdalena Stenström från pedagogiska utvecklingsteamet.

sv
sv