Små och stora steg

På många sätt handlar livet om att ta nästa steg framåt. Det kan vara stora förändringar som att börja i förskolan, i skolan eller på ett nytt jobb – eller små steg som att ta på sig kläderna och gå ut.

Det stora steget att börja förskolan är något som berör hela familjen. Som förälder till tre barn kan jag intyga att jag aldrig glömmer känslan av att vinka hejdå för första gången.

Förskolestarten är en ny fas i livet även för vårdnadshavarna, inte minst med det första barnet. Det är en situation då det behövs mycket god dialog och respekt för att vi är olika som människor.

Alla har vi behov av trygghet och fasta punkter i tillvaron. Samtidigt vill vi ibland att det händer nya saker. Vi kan tycka olika mycket om förändringar, men en sak är säker: ingenting är konstant.

Förändringar och nya situationer är en del av livet, redan för det lilla barnet.

Förändringar och nya situationer är en del av livet, redan för det lilla barnet. Grunden läggs tidigt för hur vi klarar att hantera förändringarna och förbli trygga i oss själva. Ju yngre barnet är, desto varsammare behöver förändringarna hanteras. Under förskoletiden sker den största utvecklingsresan i en människas liv, och varje övergång behöver sin speciella hantering för att bli så bra som möjligt. Det gäller inte bara de stora stegen utan alla de små stegen däremellan.

För att stötta och leda barnet igenom förändringar behövs en bra planering och en god teoretisk grund att stå på. Men kärnan är ändå medmänsklighet och empati. Jag vet att ni är många proffs där ute som gör fantastiska insatser varje dag.

Tack för det!

Peter Lindberg, förskoledirektör i Malmö stad

sv
sv