En ny ledare

Erfarenhet, ledaregenskaper och ett brinnande intresse för barns utveckling motiverar Zahra Wahaib att utbilda sig till förskollärare parallellt med arbetet som barnskötare i förskolan.

Den som arbetat minst fem år inom förskolan har möjlighet att söka till utbildningen Förskollärare: flexibel variant. Zahra började utbildningen våren 2020.


Varför har du valt att utbilda dig till förskollärare?
– Efter några år i yrket kände jag att det var något som saknades. Jag hade också hoppat in i förskollärarrollen ibland och kände att den passade mig.


Vad får du ut av utbildningen?
– Jag har utvecklats mycket, främst i mitt ledarskap. Man ser saker på ett annat sätt, som med nya glasögon. Jag har mycket ämnesdidaktik i ryggsäcken nu, då observerar man barnen utifrån det och bygger vidare. Förut gjorde man saker men visste kanske inte varför.
Jag ser också variationer och olikheter hos barnen på ett helt annat sätt utifrån specialpedagogiken.

Man ser saker på ett annat sätt, som med nya glasögon.

Hur ser du på din framtida karriär inom förskolan?
– Jag ser fram emot att bli färdig och ha ansvar för en hel avdelning och leda den verksamheten. Jag har redan gjort det, med stöd av förste förskollärare och ateljerista, nu ska jag få stå på egna ben. Det är ett superhäftigt jobb, man får se generationer av barn komma och gå. Att se barnen börja förskoleklass och komma ihåg när de började – jag älskar att uppleva den här processen.
Längre fram är jag jättesugen på att utbilda mig till specialpedagog. Studierna tar en stor del av min fritid men det är absolut värt det.

FAKTA: ZAHRA WAHAIB, 35 ÅR
Förskolekarriär: arbetat som barnskötare i förskolan sedan 2014, utbildar sig till förskol­lärare
Arbetsplats: Arkitektens förskola

sv
sv