Boktips: Spioner, 80-tal och vesslor

Spänning, dramatik och känslor, kryddat med humor serveras i följande tre böcker. De har ingredienser som lockar alla åldrar och är perfekta att dyka in i tillsammans med någon.

Kattspionerna på Rosengård - katt med rätt att klösa

Anja Gatu, Anne Nilsson
B Wahlströms

Samira Karlsson trivs med sitt nya liv som kattspion på Rosengård. Tillsammans med Pälsa, Kattis och de andra i spiongänget kämpar de för djurens rätt i staden. Plötsligt händer något oroväckande. Katter från innerstan syns i området. De blir fler och fler för varje dag och söker skydd bakom buskar, intill soprum och under rutschkanor. Vi dras in i kattspionernas strategier för att lösa det mystiska fallet. Karaktärer och platser presenteras detaljerat och illustrationerna ger liv åt fantasi- och föreställningsförmåga. Igenkänningsfaktorn för platser i Malmö är hög.

Tröjtrassel

Josefin Norlin
Idus förlag

I Tröjtrassel möter vi katten Kjell som jobbar i en secondhandbutik. Kjell har en stor passion för färgglada 80-talströjor. En dag kommer han över den perfekta tröjan, men på bussen hem försvinner den oförklarligt. Vad ska han göra nu? Katten Kjell tar oss med på en resa fylld av känslor, möten och dilemman. Historien blir levande genom den uttrycksfulla och detaljerade texten som är på rim. Bilderna är färgglada liksom Kjells favorittröja. Flera sidospår bäddas med humor och värme finurligt in i huvudberättelsen.

Våga vara Wesley

Samuel Langley Swain, Ryan Sonderegger
Idus förlag

”I Vesselbyskogen följde man reglerna. Alla vesslor passade in i samma mall. Alla vesslor, utom Wesley: Vart han än gick stack han ut.” Så börjar berättelsen om Wesley. Känslor väcks direkt på första uppslaget av både text och det tydliga bildspråket. Skogens invånare är mot allt som bryter mot normen. Färgstarka kläder, hattar, glasögon, smycken och annat som sprider personlig fägring är uteslutet. Allt som ligger Wesley varmt om hjärtat. En dag får han nog och lämnar byn för att förenas med likasinnade. Illustrationerna är lekfulla och detaljrika. Uppslagen öppnar upp för fantasi och ramar in med allvar. Berättelsen inspirerar till eftertanke och gestaltning i lekens tecken.

Malin Bejram Ellström är språkutvecklare och delar med sig av sina boktips i varje nummer av Fokus förskola.

sv
sv