Malmö stad
$left
$middle

Galleri Jaktpaviljongen

Den äldsta byggnade i Folkets Park kallas Jaktpaviljongen. Under sommaren gjorde vi återigen plats för konst i det lilla huset på kullen.

Den lilla jaktpaviljongen med anor från 1700-talet är Folkets parks äldsta byggnad. På senare år har den fått en mer konstnärlig prägel. Framförallt på somrarna har byggnaden använts som galleri.

Sommaren 2025 öppnar Galleri Jaktpaviljongen igen! Liksom förra året är den Malmöbaserade konstnären Yasmina Karli Malmsten inbjuden att skapa ett litet galleri mitt i parken. Yasmina curerar ett program med fem utställningar mellan som sträcker sig mellan maj och september.

Under säsongen kommer vi bland annat att få se fotografi, serieteckning, måleri och hållbart mode. Det kommer vara en blandnig av både grupp- och soloutställningar. Vissa konstnärer ställer ut för första gången, medan andra har lite mer erfarenhet.

Utställningsprogram 2025

9-11 maj: Extinction exhibition

Vernissage: fredag 9 maj kl. 17.00-20.00

Medverkande konstnärer: Victor Eriksson, Viktor Edsjö och Ninni Nylen

Extinction exhibition är den sista utställningen av studenter på Kulturprojektlinjen på Skurup Fridhems folkhögskola. Linjen går i graven men innan dess hålls en likvaka med tre konstnärer som genom olika uttryck observerar, konstruerar och reproducerar.

Victor Eriksson är en konceptuell konstnär som undersöker hur blomsterkransar används som förstärkning av skönhet på datingappar. Genom appropriering av bilder belyser han relationen mellan natur, teknologi, identitet och reproduktion.

I Viktor Edsjös bildvärld möts 1900-talets mönsterdesign och samtida fantasy i en labyrint av färger och former. Viktor är illustratör och grafisk formgivare verksam i Malmö.

Ninni Nylén är konstnär verksam i Malmö. Hon arbetar interdisciplinärt med bl.a. installation, video, glas och illustration på teman som anknyter till minnen, mat och kulturellt arv.

22 maj-15 juni: Re:Treat

Vernissage torsdag 22 maj

Utställare: Daniela Doe, Waxiu Shehu, Yasmina Karli Malmsten

I Re:Treat kombinerar Daniela, Waxiu och Yasmina sina olika kunskaper och perspektiv i en gemensam utställning om textil pånyttfödelse. Genom användandet av olika kreativa tillvägagångssätt och hantverksmässiga tekniker kan funktioner alterneras och estetiska element adderas, på ett sätt som ger nytt liv åt begagnade klädesplagg och textilier.

Handens närvaro är en central del i arbetet med utställningen, där bearbetningen av materialen kan verka på flera plan, ibland som någon form av terapi. AI har härmed fått en ny betydelse: Artisanal Intelligence.

Utställningen är en del av designfestivalen Southern Sweden Design Days som pågår 22-25 maj.

Daniela Doe är en grafisk- och textildesigner baserad i Malmö, Sverige. Hennes arbete förenar experimentell grafisk design med handgjorda textilier och kombinerar traditionella tekniker såsom tuftning, broderi och tryck med samtida design. Genom sitt arbete utforskar hon hur grafisk design kan bli ett mer taktilt medium och omvandla djärva visuella uttryck till texturerade, handgjorda verk.

Waxiu Shehu är en 31-årig nigeriansk konstnär och designer baserad i Sverige. Han är grundare, konstnärlig ledare och skräddare på STUDIO234+. År 2020 öppnade han sin första studio i Hässleholm – en plats som erbjuder skrädderi, lagning, tvätt- och kemtvättstjänster samt second hand, vintage och redesignade plagg. År 2023 expanderade han till Malmö.

"Jag tror att skrädderi och lagning har en stor roll att spela inom mode. Min plan är att lyfta det till den nivå det förtjänar."

Yasmina Karli Malmsten är en Malmöbaserad konstnär och curator. Hon använder sig av tekniker som screentryck, skulptur och väggmåleri i sitt arbete.

Yasmina inspireras av interaktioner – både mellan människor och mellan människan och naturen. Mjuka kroppar som böjer och veckar sig ömsom trotsar och ömsom ger efter för gravitationen. En blomma som smeker din kind en varm sommardag - i Yasminas bilder lever allt.

4-27 juli: The house that Aase and Casper built

I utställningen The house Aase and Casper built utforskar konstnären arv och tid, med utgångspunkt i sina farföräldrars självmord. Där sammanfogas farmors negativ med de egna och skapar dubbelexponeringar med 60 års mellanrum för att spegla historien som sker i cirklar.

Utställare: Vanni Jung Ståhle

Min praktik är främst förankrad i analog fotografi, där jag ofta använder experimentella metoder. Genom min konst utforskar teman som hem, identitet och livsval, med ambitionen att skapa bilder som väcker reflektion kring gemenskap, minne och den personliga historiens subtila skiftningar.

För mig är kameran mer än ett redskap – den är en ingång till möten, ett verktyg för utforskande. Fotograferandet skapar en tydlig dynamik mellan mig och den jag avbildar, även när personen är en främling. Det finns en ömsesidig vilja att förmedla något, både från fotografens och subjektets perspektiv. Kameran tvingar mig att leva min konst, att närma mig andra med ett öppet sinne. Mitt konstnärliga uttryck bottnar i möten och fältarbete, och jag dras ofta till att fotografera det jag inte förstår - det är en undersökande process.

Vanni Jung Ståhle är född i Småland och har en bakgrund inom bildjournalistik, men jobbar nu som konstnär. Senast var hon aktuell med soloutställningen Kungarna från Blomstermåla på Fotografiska, där hon porträtterade barndomsvänner som valt att stanna kvar i byn.

22 augusti-14 september: Soloutställning med Hilda Westerberg

Mer information kommer.

26 september-10 oktober: Soloutställning med Delicious Brains

Mer information kommer

Är du nyfiken på Jaktpaviljongens långa historia?

På Folkets Parks Facebook-sida finns några kortfilmer om parkens långa historia. Där berättar Sverker Haraldsson om några platser och händelser från Folkets Park, bland annat om Jaktpaviljongen.  Sverker var tidigare parkchef och har skrivit en bok om Folkets Parks historia.

Inför ditt besök

  • Jaktpaviljongen ligger på en kulle med trappsteg, det finns ingen ramp.
  • Du hittar den i närheten av parktorget och Brändan, snett mittemot Äventyrsgolfens kiosk.
  • Utställningarna håller som regel öppet helger kl. 11-17 under utställningsperioden, med vernissage på fredagar. Avvikelser kan förekomma.

Sidan senast uppdaterad:

sv