$left
$middle

Avfall från livsmedelshantering

Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. Driver du en livsmedelsverksamhet, ett serveringsställe, restaurang, café eller livsmedelsbutik har du skyldighet att källsortera vissa typer av avfall. Det är också viktigt att ha en fettavskiljare och att avfall som uppstår av matfett och olja tas omhand på rätt sätt.

Det finns regler och lagar för hur avfallet ska hanteras på rätt sätt, för att minska miljöpåverkan. Du är skyldig att ha kunskap om avfallet som uppkommer i din verksamhet och om vilka regler som gäller. Det bästa är att förebygga att avfall överhuvudtaget uppstår och att källsortera så mycket som möjligt.

Livsmedelsverksamheter ska källsortera

Restauranger, caféer, livsmedelsbutiker eller liknande har skyldighet att sortera vissa typer av avfall. Dessa olika avfall ska du sortera ut, hålla separerade och lämna till återvinning. Du ska källsortera alla förpackningar av:

  • papper
  • plast
  • glas
  • metall och
  • returpapper och tidningar.

Matavfall ska också sorteras och läggas i avfallspåsar och i separata kärl för matavfall.

Häll aldrig ut fett i avloppet

Fett (till exempel använt frityrfett, stekolja, matolja) i avloppsvattnet har blivit ett allt större problem. Vattenledningsnätet är inte byggt för att ta emot fett, och utsläpp av fett och olja i vaskar och brunnar leder till stora problem med stopp i avloppsledningarna. För att förhindra utsläpp av fett i avloppen ska du som har en livsmedelsverksamhet ha en fettavskiljare och ett system för fettåtervinning.

Använt frityrfett och stekoljor ska samlas upp för återvinning. Det finns aktörer på marknaden som erbjuder hämtning av använt matfett och som också kan tillhandahålla lämpliga förvaringskärl för fettet. Kontakta privat aktör på marknaden.

Fettavskiljare

Det är fastighetsägarens ansvar att se till att det finns en fungerande och godkänd fettavskiljare med ett aktivt tömningsabonnemang. Fastighetsägaren ansvarar också för tillsyn och service av anläggningen, samt att den är tillgänglig vid annonserad tömning.

VA Syd sköter tömningen av fettavskiljare.

Kontakta oss

Avdelningen för livsmedelskontroll

Telefon:
040-34 20 42
Telefontider:
Vardagar klockan 09.00–12.00
Postadress:
Avdelningen för livsmedelskontroll Avdelningen för livsmedelskontroll, Miljöförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00
sv