Egna kontrollen för livsmedelsverksamhet
Att ha en egen kontroll är ett sätt att arbeta förebyggande med livsmedelssäkerhet i din verksamhet och samtidigt se till att lagstiftningen följs. Den egna kontrollen innebär att du minskar riskerna för konsumenters och kunders hälsa och att du kan garantera säkra livsmedel i din verksamhet.
Mer om egenkontroll inom miljö- och hälsoskydd
Program för den egna kontrollen
Som livsmedelsföretagare bör du ha ett kontrollprogram för att uppfylla kraven i livsmedelslagstiftningen. Den egna kontrollen ska baseras på god hygienpraxis (GHP) – grundförutsättningarna för att tillverka säkra livsmedel – och de sju principerna i Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP).
Följande bör ingå i ditt kontrollprogram:
- uppgifter om företaget och en verksamhetsbeskrivning
- beskrivning av de rutiner som du har infört i din verksamhet
- ett flödesschema som visar hanteringen av livsmedel i din verksamhet – från inköp till servering/försäljning
- en faroanalys där du kartlägger riskerna i din livsmedelshantering, från inköp till servering/försäljning. Du behöver också bestämma de kritiska styrpunkterna, det till väga de steg i din hantering som måste vara under kontroll för att din mat ska vara säker att äta.
Dokumentationen från den egna kontrollen bör du spara i minst två år och den ska kunna visas upp vid miljöförvaltningens tillsynsbesök.
Olika steg i kontrollprogrammet
Om du följer stegen nedan kommer det resultera i en fullständig journal för den egna kontrollen samt eventuella avvikelserapporter.
Kontakta oss
-
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd
- E-post: miljo@malmo.se
- Telefon: 040-34 35 15
-
Telefontider:
Vardagar klockan 08.30-12.00 och 13.00-15.30
-
Postadress:
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd, Miljöförvaltningen205 80Malmö
- Besöksadress: Bergsgatan 17
-
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30