Publicerad 2015-10-30 13:28

Senast uppdaterad 2018-01-04 13:29

Hon fick jobb innan planeringen var klar

Anna-Karin Hansson och Ningyan Shen hann knappt börja planera för Ningyans väg ut i arbetslivet förrän hon hade fått anställning hos sociala resursförvaltningen. (Foto: Sanne Cederstam/Malmö stad)

När Ningyan arbetade för företaget Star Cruises i Singapore träffade hon en man från Sverige som arbetade för samma företag. De fick barn tillsammans och när dottern skulle börja skolan valde de mellan att flytta till Ningyans hemstad Nanjing i Kina eller till mannens hemstad Malmö.

- Om vi hade valt att bo i Kina hade jag förmodligen haft någon sorts chefsposition nu, liksom de flesta av dem som jag gick i skolan med, säger Ningyan.

Nu blev det inte så och Ningyan tycker inte det finns någon mening med att spekulera över hur saker eventuellt kunde ha varit. Nu har hon vant sig vid Sverige och tänker stanna här men vill verkligen hitta ett jobb.

I flera år har hon studerat för att slippa vara arbetslös och hon har läst både transport management på Malmö högskola och till redovisningsekonom och löneadministratör på Folkuniversitetet i Trelleborg. Under sin utbildning i Trelleborg fick hon praktik på ett företag där hon blev dåligt bemött av en kollega och hennes självförtroende rasade.

Jag vill testa mig själv och är villig att ta nästan vilket jobb som helst, säger Ningyan.

- När Ningyan kom hit i augusti fick jag ett engagerat och seriöst intryck av henne. Jag märkte att hon verkligen vill jobba och att hon tänker brett, säger Anna-Karin Hansson som är arbetsmarknadssekreterare på Kartläggnings- och vägledningsenheten på Jobb Malmö och Ningyans handläggare.

Anna-Karin och Ningyan började med att kartlägga Ningyans situation, erfarenheter, utbildning och önskemål. Efter kartläggningen gjorde de en handlingsplan och pratade om olika aktiviteter som till exempel PIE och Shift Enter. PIE-metoden innebär att man knyter kontakt med och intervjuar yrkesverksamma personer inom det område man är intresserad av och Shift Enter handlar, i Ningyans fall, om att finslipa sitt sätt att söka jobb.

- Vi hade en planering men hann inte komma igång innan du redan fått jobb, säger Anna-Karin och tittar med ett leende på Ningyan.

Anna- Karin fick veta att sociala resursförvaltningen sökte personal. Hon berättade det för Ningyan som skyndade sig att skriva och lämna in sitt CV. Sedan den 20 september ingår hon i bemanningsenheten på sociala resursförvaltningen och arbetar på olika transitboenden för ensamkommande barn. Hon är timanställd, men arbetar i princip heltid, både dagar och nätter.

- Mitt arbete går ut på att skriva in och skriva ut barnen, fixa medicin, ha kontakt med myndigheter, köra barnen till stationen och hjälpa till med vardagsgrejor. Det är enkla men helt ok arbetsuppgifter och de flesta arbetskamraterna är bra. Barnen som kommer till oss är fina människor som varit med om hemska saker som de ibland vill prata om. Språket är inga problem och vi använder både kroppsspråk och Google translate, berättar Ningyan.

Trots att Ningyan har jobb för tillfället kan sociala resursförvaltningen inte garantera henne jobb i framtiden.

- Malmö stad är en bra arbetsgivare. Om jag får så vill jag fortsätta, men jag kan inte räkna med det och söker jobb hela tiden, säger Ningyan.

- Ur en arbetsmarknadssekreterares perspektiv är det bra att ha ett jobb, även om det inte ligger helt i linje med den utbildning man har. Erfarenhet gör det lättare att etablera sig på arbetsmarknaden för att i slutändan förhoppningsvis få drömjobbet eller nå sitt mål, säger Anna-Karin.

Eftersom målet med inskrivningen är nått och Ningyan nu arbetar, är hon inte längre inskriven hos JobbMalmö.

- Men om det är så att du har några frågor är det bara att höra av dig, säger Anna-Karin.

Text: Sanne Cederstam

Denna artikel ingår i serien "Vi ser stjärnor tändas" som handlar om deltagare som kommit vidare genom JobbMalmö. Artiklar om de andra "stjärnorna" finns här.