Publicerad 2016-03-02 11:08

Senast uppdaterad 2016-03-02 11:31

Fenix gav Abir ett nytt liv

Abir El-Zaim, 23 år, sprudlar av glädje, framtidstro och självförtroende när Edico träffar henne. Men så har det inte alltid varit. Abir fick en nystart i livet genom Fenix, JobbMalmös verksamhet för långtidsarbetslösa ungdomar.

– När jag var 20 år tänkte jag att mitt liv var kört. Jag satt bara hemma och var deprimerad. Jag litade inte på mig själv och inte på andra. Jag gick ut skolan med dåliga betyg och kände mig misslyckad. Alla andra i min ålder hade kommit längre kändes det som, säger Abir.

Hon var arbetslös och sökte många jobb utan att få någon respons från arbetsgivarna.

– Jag var så arg.

En handläggare på arbetsförmedlingen undrade om hon skulle kunna vara intresserad av att delta i Fenix. I början var hon tveksam till om Fenix verkligen kunde göra något för henne och hon slarvade med att dyka upp på de bestämda tiderna. Men Abir kände ändå att hon fick ett bra bemötande där och kom snart att ändra uppfattning. Hon kände att mötena på Fenix fick henne att må bättre.

– Jag beslöt mig för att visa att jag kunde. Nu har jag gått till Fenix i två år. Min handläggare har peppat mig så mycket.

Fenix ger deltagarna struktur och om man inte dyker upp på ett möte ringer handläggaren upp, berättar Abir. Fenix erbjuder inte bara samtal utan deltagarna gör också aktiviteter tillsammans, till exempel bakar de och går på skogspromenader.

– De lägger verkligen all kraft på ungdomarna.

Genom Fenix fick Abir också praktik och sedan en anställning inom måleri.

– Jag har koncentrationssvårigheter. Målning var perfekt för mig. Det var den enda stunden då jag kunde koncentrera mig.

När JobbMalmö sedan slutade med måleriverksamheten fick hon i stället en anställning som städare på JobbMalmö. Abir tycker att det har varit ett bra sätt att få kontakt med arbetsmarknaden, en liten mjukstart.

– Fenix vägleder en till ett tryggt ställe. Det är inte så strikt som ett riktigt jobb. Man får fler chanser.

Hon trivs bra även med städningen men i framtiden vill hon jobba mer med människor, kanske som undersköterska eller barnskötare.

– Jag älskar att prata, säger hon med ett leende.

Numera kombinerar hon städjobbet och mötena på Fenix med att läsa upp sina betyg på Komvux E2C Second Chance School. Dessutom håller hon på att ta körkort.

­­– Jag trodde aldrig att jag skulle komma så långt. Jag har kommit upp från noll. Jag är så tacksam för all hjälp jag fått från Fenix.

Numera ställer Abir väckarklockan på 05.30 när hon ska till jobbet. Hon börjar klockan 7.

– Tid är viktigt. Man kan inte vara försenad hela tiden, säger hon.

Text: Jonas Andersson

Fakta:

Fenix riktar sig till unga vuxna, mellan 18-24 år, med psykosociala problem. Målet med verksamheten är att hjälpa ungdomarna att förbättra sina förutsättningar för arbete eller studier. På Fenix arbetar handläggare och psykologer i team. Fenix erbjuder arbetspraktik, psykoterapi och socialt stöd för deltagarna.