Publicerad 2016-04-05 15:21

Senast uppdaterad 2016-04-05 15:41

Flydde kriget – fick jobb genom PTSD-center

Shaho flydde från våldsamheterna i Irak. I dag är han 38 år. Han är lycklig över att ha fått ett jobb. Nu hoppas han på att hans fru ska kunna komma till Sverige.

Shaho Faris ville så gärna ha ett jobb men vägen dit verkade oändlig. Det var tufft att lära sig svenska och på nätterna plågades han av mardrömmarna om kriget. Men på PTSD-center öppnades plötsligt dörren till arbetsmarknaden.

Livet i irakiska Kurdistan präglades av krig och död för Shaho Faris. Under uppväxten stred den irakiske diktatorn Saddam Husseins trupper mot kurderna. Som 10-åring upplevde Shaho  gasattacken i Halabja då 5000 människor dödades av Saddamregimen.

– Det låg döda överallt. Jag trodde de sov. Jag frågade mamma varför människorna låg så stilla, säger Shaho.

Efter de två Gulfkrigen föll slutligen Saddam Husseins styre 2003. Men då utbröt i stället krig mellan kurderna och olika islamistiska grupper, däribland Daesh. Shaho tjänstgjorde i den väpnade kurdiska styrkan Peshmerga. Men han var trött på våldet och flydde till Sverige 2010.

– Om jag hade stannat i Irak hade jag blivit tvungen att kriga.

Psykiskt svårt märkt av kriget och med stora sömnsvårigheter kom han till JobbMalmös PTSD-center. Han tyckte svenska var svårt att lära sig och hade själv små förhoppningar om att hitta ett jobb. Men efter två år kom det en öppning. Ägaren till restaurang BOLL Cucina på Bulltofta hörde av sig till PTSD-center och undrade om de hade någon som skulle kunna jobba i restaurangen. Shahos arbetsmarknadssamordnare på PTSD-center frågade Shaho om han skulle vara intresserad. Samordnaren var med Shaho ute på restaurangen under hans upplärningstid och hjälpte honom komma in i arbetet, en metodik som kallas Cooperative Training Employment. I dag är Shaho anställd på BOLL Cucina.

– PTSD-center är mycket bra. Det är snäll personal som hjälper en till jobb.

Han börjar sitt jobb på restaurangen klockan sju om morgnarna med att baka bröd. Under förmiddagarna skär han sedan sallad samt gör pesto efter BOLL Cucinas eget hemliga recept. Han hjälper också till med serveringen.

Shaho hade ingen tidigare erfarenhet av restaurangarbete men han hade jobbat med att knåda deg på bageri i Irak.

Han har gjort stora framsteg med svenskan sedan han började arbeta.

– Det är bra att jobba samtidigt som man lär sig svenska.

Jobbet betyder mycket för honom. Han har en syster som bor i Köpenhamn. Resten av släkten, inklusive hans fru som han träffade förra sommaren, är kvar i Irak. På fritiden oroar han sig mycket för dem och mardrömmarna finns kvar.

– Jag sover max tre, fyra timmar. Det var bra att få ett jobb. Bättre än att sitta hemma. Jag är glad att de är så snälla på jobbet, säger Shaho.

Fakta:

PTSD-center är en verksamhet för Malmöbor i åldern 18-55 år som på grund av krigsrelaterade trauman eller migrationsrelaterad stress upplever symptom eller fått diagnosen posttraumatiskt stressyndrom. PTSD-center erbjuder anpassad SFI-undervisning, arbetsförberedande insatser, hälsofrämjande insatser samt behandlingsinsatser genom Röda Korset eller inom Region Skåne.