Publicerad 2017-12-04 11:19

Senast uppdaterad 2017-12-04 11:30

Ambassadör för hemtjänsten

Hemtjänsten är ett varierande jobb som ger mycket tillbaka. Och behöver man öva på sin svenska är det perfekt att prata med äldre människor, menar Asha Ali.

– Jag har alltid varit lite av en ambassadör för hemtjänstjobbet. Så när chansen kom att bli det även officiellt och vara ute och prata på skolor och rekryteringsmässor, då tvekade jag inte.

Asha Ali har 19 års erfarenhet av att jobba i hemtjänsten i Malmö stad. Hon har inga funderingar på att sluta – tvärtom ser hon fram emot att fortsätta utvecklas och gör dessutom vad hon kan för att locka fler till yrket.

– Under alla år jag jobbat har jag från vänner och bekanta bara fått höra om alla nackdelar som de tror finns med jobbet. Att det är tungt och stressigt och att man ”bara byter blöjor”. Jag har alltid sagt emot dem och förklarat för dem vad vi egentligen gör, hur lärorikt det är och hur mycket man får tillbaka.

Det är en inställning och en erfarenhet Asha Ali får gott om användning för när hon är ute på uppdrag som ambassadör för Malmö stad vid skolbesök och vid deltagande i olika arbetsmarknadsdagar, vårdmässor med mera.

– Jag har bara varit ambassadör i fem månader men vi har redan hunnit med åtta olika arrangemang. I början var det nervöst, jag är inte så van vid att prata inför folk. Men det är väldigt roligt.

Värme och uppskattning

Hon har sina rötter i Somalia men kom till Malmö från Nybro, där hon gick SFI. Efter flytten till Skåne tog hon jobb som receptionist på ett hotell i Helsingborg, där de behövde någon som behärskade engelska.

– Men på hotellet var det mest gnäll från kunderna. I hemtjänsten får jag värme och uppskattning tillbaka när jag jobbar, skrattar hon.

Vägen in i Malmö stads hemtjänst gick via ett jobb på Seniorhuset i Holma, där Asha stod i caféet.

– Det var trevligt att jobba där, men jag gillar inte att vara på samma ställe hela tiden. En kollega tipsade om hemtjänsten. Jag provade på en tid och det gick bra. Inte minst märkte jag att jobbet utvecklade min svenska väldigt mycket. Vårdtagarna tyckte om mig och jag trivdes, så jag blev rekommenderad en tvåårig utbildning, som betalades av Malmö stad.

Nära – men alltid proffsig

Sedan dess har det varit hemtjänsten på heltid. Dagtid så länge barnen var små, numera jobbar hon kväll.

– Jag tycker att det är ett väldigt givande jobb. Eftersom vi är noga med att det helst ska vara samma personal som går hem till samma personer, så utvecklar man en relation med dem. Det känns bra, men det är samtidigt viktigt att behålla professionaliteten. Man kan komma nära och bli en pålitlig vän, men man ska inte bli som en anhörig, säger Asha Ali.

Bästa sättet att lära sig svenska

På arrangemangen som ambassadör för Malmö stad deltar hon med energi och med en ambition att bryta fördomar om hemtjänstjobbet. 

– Vi är alltid fyra-fem stycken ambassadörer, så man är inte ensam. Alla som är från Afrika dras till mig för att ställa sina frågor. Har de en negativ bild av hemtjänsten så brukar den vara förändrad när jag har pratat med dem. Särskilt nu senast när vi var på en gymnasieskola i Vellinge kände jag att det var flera som verkligen blev intresserade.

Asha träffar många som läser SFI.

– Jag berättar för dem, direkt från min egen erfarenhet, att det bästa sättet att lära sig svenska är att samtala med gamla människor. De har ett enklare språk och det är ofta lätt att prata med dem om vardagliga saker. Det gör vägen till svenskan kortare.

Fakta Malmö behöver dig

 

Som ambassadör i rekryteringskampanjen ”Malmö Behöver Dig” medverkar undersköterskor, vårdbiträden, distriktsjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, sjuksköterskor och biståndshandläggare.

 

Uppdraget är frivilligt och innebär att medverka vid olika rekryteringsevent. 

 

Ambassadörerna har korta, personliga möten med intresserade sökande, berättar om vad de gör i sitt arbete och vad det innebär att arbeta med vård och omsorg i Malmö stad.