Publicerad 2014-10-01 13:59

Senast uppdaterad 2014-10-04 19:01

Ingen barnmat på Mariehage förskola

Kräsna barn som inte vill smaka, eller vägrar äta grönsaker är ett sällsynt fenomen på Mariehage förskola. Här serveras – och äts – allt mellan himmel och jord och man gör ingen skillnad på barnmat och ”vuxenmat”.

- Det finns ingen barnmat – det finns mat! säger Niclas Forsman, kock på Mariehage förskola sedan sex år tillbaka.

Vid Niclas sida finns Andreas Andersson som kom till förskolan för tre år sen. Båda har lång bakgrund inom restaurangbranschen och några år utomlands står också på repertoaren. Hur hamnar man då i ett förskolekök?

- Att jobba sena kvällar och helger håller inte i längden, särskilt inte när man bildat familj, säger Niclas. Det är slitsamt och tiden hemma med familjen värdesätts högre. Sen är ju barn så tacksamma att jobba med, det är roligt när de kommer ut i köket efter lunchen och talar om att de vågade smaka och det var jättegott. Att jobba i ett förskolekök kan jag verkligen rekommendera alla kockar, det är hur kul som helst!

- Man blir som en familj, man pratar om allt. Det är som ett äktenskap, Niclas är min andra fru, säger Andreas och blinkar kärvänligt åt sin kollega.

Det här är två killar det lyser bus om och glädjen över att ha möjligheten att påverka och sätta grunden för barnens matvanor går inte att ta miste på. Dessa båda matvirtuoser är inte rädda för att servera annorlunda mat till barnen.

- Indisk linssoppa tillhör en av favoriträtterna. Annat som står på barnens önskelista är Sushi och Pulled pork. För att inte tala om oliver, barnen älskar oliver! säger Niclas med en speciell lyster i ögonen. Enkel mat som stuvade makaroner och falukorv går däremot inte hem.

Smarta inköp

Kockarna har total frihet över menyn och uppskattar sin chef som förstår vikten av bra, näringsriktig och varierad mat. Niclas och Andreas sätter stor prestige i att all mat ska lagas från grunden med bra råvaror, vilket många gånger är mycket billigare än halv- och helfabrikat.

- Vi har samma budget som andra förskolor och sätter menyn en vecka i taget, där vi utgår från veckans erbjudanden från leverantörerna, förklarar Niclas. Här handlas inte mycket till fullpris.

Det händer att nya föräldrar ställer sig skeptiska till menyn. ”Sådan mat äter inte mitt barn”, men det brukar inte dröja länge förrän de upptäcker att de hade fel. Barn lär sig av kompisarna, det blir ett positivt grupptryck – äter kompisen så äter jag. För att föräldrarna ska ha koll på vad barnen äter har Andreas och Niclas har skapat en blogg där de lägger ut bilder på dagens lunch varje dag. Ibland ber föräldrarna om recept, men de får då bara reda på ingredienserna, sen får de testa sig fram.

- Det finns inga recept, allt sitter i huvudet på oss, säger Andreas med ett leende.

På gården står en gigantisk grill (2 meter i diameter) där det grillas både gris och lamm. I mitten av november firas varje år inflyttningsdagen till Mariehage som stod klart efter ombyggnad 2011. Den dagen står chili con carne på menyn, som tillagas på stora fat ute på grillen. Andra trevliga tillställningar under året är exempelvis Gåsamiddag och trerätters Nobelmiddag.

Både Niclas och Andreas har hittat sitt kall – de vill fortsätta förändra och förbättra matvanorna för barn och uppmuntrar andra kockar att söka sig till förskolan.